Oorzaken en tekenen van psoriasis

onderzoek van psoriasis door een arts

psoriasis- een ziekte die zich manifesteert door het verschijnen van uitslag in de vorm van roze plaques met zilveren schubben, vaak gepaard gaand met jeuk. Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. De kern van de ziekte zijn niet volledig begrepen processen.

Psoriasis is een mysterieuze vijand

Bij psoriasis beginnen huidcellen zich 6 tot 10 keer sneller te delen dan zou moeten. Dit leidt tot chronische ontstekingen van de huid en vervelling.

Wetenschappers doen al tientallen jaren onderzoek naar psoriasis, maar er is geen duidelijk antwoord op de vraag "Waarom verschijnt psoriasis? "moderne wetenschap nog steeds niet. Deze ziekte is niet besmettelijk, maar kan wel worden overgeërfd. Exacerbaties kunnen verschillende externe en interne factoren veroorzaken: stress, huidtrauma, het gebruik van bepaalde medicijnen (meestal antibiotica), alcoholmisbruik, infectieziekten (veroorzaakt door streptokokken, virussen), enz.

De manifestaties van psoriasis zijn divers: het oppervlak van de laesie kan droog of huilend zijn, verschillende delen van het lichaam kunnen worden aangetast. Sommige patiënten hebben knieën en ellebogen, anderen hebben handpalmen en voetzolen en weer anderen hebben grote huidplooien of slijmvliezen of nagelplaten. Soms treft psoriasis een zeer groot deel van het lichaam, soms is het slechts in beperkte gebieden gelokaliseerd en verspreidt het zich nooit verder.

Zonder overdrijving kunnen we stellen dat psoriasis een van de meest mysterieuze ziekten is. Wetenschappers hebben al ontdekt wat er precies gebeurt in het lichaam van een patiënt met psoriasis en hoe zijn toestand kan worden verlicht, maar het blijft onduidelijk wat deze pathologische veranderingen veroorzaakt en hoe ze kunnen worden voorkomen.

Winston Churchill worstelde zijn hele leven met psoriasis en beloofde een gouden monument op te richten voor een arts die het raadsel van deze ziekte zou oplossen en een effectieve behandeling zou vinden. Helaas heeft de prijs zijn eigenaar nooit gevonden.

Waarom verschijnt psoriasis?

De wetenschap kent de exacte redenen niet, maar in de loop van de jaren van het bestuderen van het probleem zijn er verschillende hypothesen gevormd:

 • auto-immuun theorie. Het draait allemaal om de verhoogde concentratie van T-lymfocyten, wat leidt tot een constante ontsteking van het aangetaste deel van de huid. Het lichaam lijkt zijn eigen huid als een agressor te gaan zien.
 • Erfelijke theorie die psoriasis verklaart als een defect in het DNA.
 • Endocriene theorie, volgens welke psoriasis optreedt als gevolg van stoornissen in het functioneren van het endocriene systeem, met name de hypofyse en schildklier.
 • uitwisseling theorie. Wetenschappers hebben ontdekt dat patiënten met psoriasis problemen hebben met het metabolisme van lipiden en stikstof, evenals een verhoogd gehalte aan gifstoffen in het lichaam.

Al deze theorieën hebben bestaansrecht, maar tot nu toe is geen ervan volledig bewezen. Daarom is de moderne behandeling van psoriasis gericht op het verminderen van de ernst van de symptomen, het verminderen van de herhaling van de ziekte en de algehele verbetering van het lichaam.

Symptomen vergelijkbaar met die van psoriasis werden in detail beschreven in oude Romeinse medische verhandelingen. In die tijd werd psoriasis echter vaak verward met andere huidziekten van een heel andere oorsprong. Voor het eerst werd psoriasis pas in 1799 als een onafhankelijke ziekte erkend en pas aan het einde van de 19e eeuw als een niet-infectieuze pathologie.

Wie wordt getroffen?

Psoriasis maakt geen onderscheid tussen geslachten - zowel vrouwen als mannen hebben er even vaak last van. Meestal verschijnt psoriasis op jonge leeftijd - de piek vindt plaats op 15-25 jaar. Als u echter in uw jeugd geen psoriasis heeft gehad, betekent dit niet dat het gevaar geweken is - soms verschijnt de eerste manifestatie van psoriasis op de leeftijd van ongeveer 50-60 jaar. Het goede nieuws is dat mensen die later in hun leven psoriasis ontwikkelen, minder ernstige psoriasis ervaren. Volgens de WHO, als een van de ouders aan psoriasis lijdt, is het risico om de ziekte bij een kind te ontwikkelen ongeveer 14%, en als beide - 41%. Kinderen van ouders die deze overlast nog nooit hebben meegemaakt, hebben echter ook last van psoriasis. Volgens statistieken treft psoriasis het vaakst mensen met een dunne, lichte, droge huid.

De eerste symptomen van de ziekte

Psoriasis begint onmerkbaar: in de eerste ontwikkelingsfase treft de ziekte kleine delen van de huid, meestal op de plooien van de ledematen, de hoofdhuid en langs de haarlijn. Soms treden de eerste manifestaties van psoriasis op op de plaats van constante mechanische irritatie van de huid, met andere woorden, waar kleding drukt en wrijft. Eerst voelt een persoon jeuk en een gevoel van strakheid van de huid, dan verschijnen er kleine verhoogde eilanden van rode, schilferige huid. Op deze plekken verschijnen grijze dode huidschilfers, vergelijkbaar met waxchips, die gemakkelijk te scheiden zijn. Soms worden dergelijke plaques nat, lamellaire schubben - korsten van geelachtige kleur worden op hun oppervlak gevormd. Wanneer deze laatste worden verwijderd, wordt een huilend, bloedend oppervlak blootgelegd. Geleidelijk groeien de plaques en versmelten ze met elkaar, waardoor steeds meer grote delen van de huid worden aangetast.

Tekenen van verschillende soorten psoriasis

Er zijn verschillende soorten psoriasis:

 • seborroïsche psoriasis. Komt meestal voor op de hoofdhuid. Gemanifesteerd door jeuk en peeling, verspreidt het zich naar het gebied achter de oren en de huid langs de haarlijn.
 • exsudatieve psoriasis. Bij dit type psoriasis schilferen de aangetaste delen van de huid niet alleen af, maar worden ze ook nat en verschijnen er gelige korsten op het oppervlak van de papels (knobbeltjes van de uitslag).
 • Intertrigineuze psoriasis. Meer typisch voor kinderen. Bij dit type psoriasis zijn de plaques helderrood met weinig of geen schilfering. Soms zijn plaques nat. Ouders verwarren dit type psoriasis vaak met luieruitslag.
 • plantaire psoriasis. Komt voor op de voetzolen en handpalmen. Het manifesteert zich door verdikking van de huid, droogheid, scheuren.
 • Chronische psoriasis manifesteert zich door grote plaques die niet erg lang verdwijnen, soms verschijnen er neoplasmata op - wratten en papillomen.
 • Rupioïde psoriasis is een vorm van chronische psoriasis. Er verschijnen korsten op de plaques en geleidelijk wordt de plaque hoger, in de vorm van een kegel.
 • Guttate psoriasis wordt gekenmerkt door een overvloedige uitslag bestaande uit vele kleine papels.
 • Psoriasis van de nagelplaten (psoriatische onychia) veroorzaakt vervorming van de nagels, het verschijnen van geelbruine vlekken eronder. Een veelvoorkomend type psoriasis, dat voorkomt bij 25% van de patiënten met deze ziekte.
 • Mucosale psoriasis tast de mondholte aan en veroorzaakt papels op de slijmvliezen.

De frequentie van psoriatische manifestaties

Het verloop van psoriasis is cyclisch. In het progressieve stadium verschijnen jeukende plaques of een kleine uitslag, die geleidelijk opgaan in één plek. Na 1-4 weken stopt de verspreiding van plaques, ze zijn bedekt met zilverachtige schubben. Dit is de zogenaamde stationaire fase. Het wordt gevolgd door een regressief stadium, waarin de plaques geleidelijk verdwijnen. Laat u echter niet misleiden - dit betekent helemaal niet dat er herstel is gekomen. Als psoriasis niet wordt behandeld, zal alles zich vanaf het begin herhalen en na een tijdje zullen de stadia elkaar constant beginnen te veranderen en exacerbaties zullen bijna maandelijks worden.

Psoriasis kan en moet worden behandeld. Als er niet op tijd maatregelen worden genomen, zal psoriasis snel een chronisch stadium worden en zal het buitengewoon moeilijk zijn om er vanaf te komen. Voor de behandeling van psoriasis worden tegenwoordig medische methoden, fysiotherapie en lokale remedies voor uitwendig gebruik gebruikt - zalven en crèmes voor psoriasis, waarvan de effectiviteit vrij hoog is.

Er moet echter worden opgemerkt dat u uw arts moet raadplegen voordat u een remedie tegen psoriasis gaat gebruiken. Althans omdat een niet-specialist niet alleen een diagnose kan stellen.