Psoriasis: oorzaken, symptomen en behandeling van schilferig korstmos

Psoriasis (plaveiselmos) is een chronische niet-besmettelijke huidziekte. Het treft zowel mannen als vrouwen. Volgens statistieken lijdt 4-5% van de wereldbevolking aan pathologie.

Psoriasis kan op elke leeftijd beginnen, maar wordt vaker gediagnosticeerd tussen 18 en 25 jaar. In dit geval verschijnen de eerste tekenen van korstmos veel eerder. De ziekte vermindert de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk, veroorzaakt veel ongemakken en oorzaken van depressie.

Oorzaken

In onze tijd zijn de oorzaken van psoriasis nog niet vastgesteld. Artsen beschouwen twee hoofdopties die leiden tot de ontwikkeling van een huidziekte:

 • auto-immuunziekten in het lichaam. In dit geval lopen de lymfocyten die verantwoordelijk zijn voor de immuunrespons uit de hand, worden agressief en vallen hun eigen weefsels aan;
 • falen van het normale proces van vermenigvuldiging van huidcellen (keratinocyten). Het resultaat van pathologische veranderingen is opnieuw de aanval van lymfocyten, die het lichaam beschermen tegen infecties.

De volgende factoren kunnen overgroei van cellen en een verstoord immuunsysteem veroorzaken:

 • genetische erfenis;
 • allergische huiduitslag;
 • verdunde, droge, gevoelige dermis;
 • constant contact met chemische irriterende stoffen;
 • recent overgedragen schimmel- en stafylokokkenziekten;
 • overmatig enthousiasme voor hygiëneprocedures;
 • Antidepressiva, antimalariamiddelen of bètablokkers gebruiken
 • regelmatige huidbeschadiging op één plek.

Bij aanwezigheid van een aanleg kan psoriasis bij volwassenen optreden onder invloed van tijdelijke stress of langdurige emotionele en fysieke stress.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft nieuwe oorzaken van het ontstaan van de ziekte aan het licht gebracht:

 • squameus korstmos komt vaak voor bij dragers van darmparasieten. Er werd een directe relatie gevonden tussen het binnendringen van wormen en het optreden van huidletsels;
 • de oorzaak van huidpsoriasis is vaak een gebrek aan silicium in het lichaam. Het patroon werd bevestigd door spectrale analyse van het bloed van de patiënten.

Beide punten zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien wormen bijna al het silicium dat het lichaam binnenkomt actief absorberen.

Keer bekeken

In de medische praktijk is het gebruikelijk om drie graden van ernst van psoriasis te onderscheiden. Bij een milde loop van schilferig korstmos wordt minder dan 3% van de huid aangetast. Het middelste stadium van psoriasis wordt gekenmerkt door een hoge prevalentie van psoriatische plaques - in dit geval bezetten ze 4-10% van de dermis. Bij een ernstig verloop van de ziekte zijn de gewrichten betrokken bij het pathologische proces en is meer dan 10% van de huid aangetast.

Bovendien kan psoriasis pustulair en niet-pustulair zijn. Wat betekent het? Voor pustuleuze (exsudatieve) huidlaesies zijn blaren met etterende inhoud kenmerkend. Dit type aandoening omvat de volgende soorten psoriasis:

 • gegeneraliseerde en gelokaliseerde psoriasis van de Zumbusch-soort;
 • palmo-plantaire of Barbera psoriasis;
 • ringvormige psoriasis;
 • acrodermatitis Allopo.

Niet-pustuleuze (gewone) vormen van psoriasis:

 • plaque laesie;
 • erythrodermisch type (komt voor als een complicatie van eenvoudige psoriasis).

Cutane lichen vulgaris komt in 90% van de gevallen voor. Het is niet moeilijk om het te bepalen - het is een vulgaire vorm met een stabiel verloop en symptomen die kenmerkend zijn voor psoriasis. Met de overgang naar het erythrodermische stadium is de ontwikkeling van de ziekte gecompliceerd.

Naast de overwogen, is er ook psoriasis, die zich ontwikkelde tegen de achtergrond van het nemen van medicijnen, seborrhea-achtige psoriasis, korstmos van huidplooien en flexoroppervlakken, servettenpsoriasis.

Symptomen

psoriasis op het hoofd

Geschilferd korstmos is een systemische laesie van het hele lichaam. Het tast niet alleen huid, nagels en haar aan, maar ook gewrichten, het immuunsysteem en het endocriene systeem. De patiënt klaagt over constante lethargie, depressie, prikkelbaarheid.

Tekenen van psoriasis zijn golvend van aard, met perioden van remissie en exacerbaties. De ernst van de laesie verandert voortdurend en kan bij dezelfde patiënt variëren van lichte roodheid tot jeukende plaque die het hele lichaam bedekt.

Hoe onderscheid je psoriasis van andere huidaandoeningen? Er zijn alleen klassieke symptomen die inherent zijn aan deze aandoening:

 • rode vlekken (psoriatische plaques), 1-2 mm boven het huidoppervlak verheven en bedekt met droge schubben die op paraffine lijken. Ze kunnen overal worden gelokaliseerd;
 • ernstige jeuk, vooral tijdens verergering van psoriasis;
 • exfoliërende nagels die achter het bed blijven;
 • bloeding (bloeddauw) op de plaats van plaque-loslating;
 • huidpijn, kloven en droogheid.

Als artritissymptomen worden toegevoegd aan gordelroos, wordt pijn en zwelling van de gewrichten waargenomen.

Er zijn 3 stadia van psoriasis:

 1. Progressief.Tijdens deze periode verschijnen er actief nieuwe plaques, bestaande nemen toe, ernstige jeuk en peeling worden opgemerkt.
 2. Stationair.Het wordt gekenmerkt door een stabiele toestand. De groei van formaties vertraagt, er verschijnen droge schubben op de plaques.
 3. Regressief.Jeuk en peeling stoppen, de vlekken worden witachtig, een periode van remissie begint.

De stadiëring van korstmos is gebaseerd op seizoensgebondenheid (in de winter ontwikkelt de ziekte zich actiever) en de ernst van het ontstekingsproces. Dat wil zeggen, hoe feller de irritatie, vooral in stadium 1 van psoriasis, hoe sterker de reactie van het lichaam in de vorm van het verschijnen van nieuwe huiduitslag.

Vormen en hun symptomen

Tekenen van psoriasis variëren afhankelijk van de locatie van de laesie en het stadium van de ziekte. Bij verschillende soorten aandoeningen kunnen de symptomen de meest onverwachte combinaties aannemen en in intensiteit verschillen.

Hoe ziet psoriasis er in verschillende vormen uit? De hoofdhuid van de hoofdhuid veroorzaakt bijvoorbeeld ernstige roosachtige schilfering van de huid. Het is gelokaliseerd op het voorhoofd, achter de oren en in de hoofdhuid. De nagelvorm wordt gekenmerkt door een slechte conditie van de nagels: breekbaarheid, gelaagdheid, tuberositas.

Het meest voorkomende type huidpsoriasis is plaque psoriasis. Het is geregistreerd bij 93% van de patiënten. Het manifesteert zich door de aanwezigheid van rode vlekken door het hele lichaam: op het hoofd, de rug, de ellebogen, de knieën en de borst. Een type plaque psoriasis is druppelvormig. Voor hem is een overvloedige uitslag van kleine, droge en rode papels die op druppeltjes lijken typisch.

De meest ernstige vormen van psoriasis zijn atropathisch en exsudatief. De eerste beïnvloedt de gewrichten van de armen of benen. Artritis van de knie- en heupgewrichten kan zo ernstig zijn dat het leidt tot een rolstoel.

Bij exsudatieve psoriasis verschijnen met vocht gevulde blaren (puisten) boven het huidoppervlak. Hun schade leidt vaak tot de ontwikkeling van een etterig proces dat een complexe behandeling vereist. In ernstige gevallen verspreidt de pustuleuze laesie zich door het lichaam en wordt gegeneraliseerd.

Is psoriasis besmettelijk?

Is psoriasis besmettelijk? Psoriasis is een individueel kenmerk van het lichaam dat is ontstaan tegen de achtergrond van auto-immuunziekten, en niet het gevolg van blootstelling aan bacteriën en virussen. Talrijke studies en praktische ervaring hebben aangetoond dat de huid van korstmossen volkomen veilig is, en de aanwezigheid van leden van dezelfde familie met psoriasissymptomen bevestigt alleen maar de theorie van genetische overerving.

Welke arts behandelt psoriasis?

Als u psoriasis vermoedt, moet u eerst een dermatoloog bezoeken, omdat hij het is die zich bezighoudt met huidziekten. Als deze specialist om de een of andere reden afwezig is in de plaatselijke kliniek, moet de coupon aan de therapeut worden uitgesteld. Dit is een huisarts die ook psoriasis kan diagnosticeren en voorschrijven. Als het huidmos wordt gecompliceerd door pijn in de gewrichten, moet u een reumatoloog raadplegen.

Diagnostiek

doktersonderzoek voor psoriasis op de benen

De diagnose van huidpsoriasis is eenvoudig en is in de regel gebaseerd op uiterlijke tekenen van de ziekte. De specialist voert een visueel onderzoek uit en onthult veranderingen in de dermis die alleen kenmerkend zijn voor schilferig korstmos.

Als het beeld van de pathologie niet duidelijk genoeg is, en dit is hoe psoriasis, die net begint te vorderen, verder gaat, krijgt de patiënt aanvullende onderzoeken voorgeschreven, bijvoorbeeld een huidbiopsie. Bij klachten van pijn en zwelling van de gewrichten wordt een röntgenfoto en een bloedafname gemaakt voor een algemene analyse.

De laatste jaren is hemoscanning wijdverbreid, waarvoor slechts één druppel bloed nodig is. Artsen zeggen dat de procedure niet alleen helpt om schilferig korstmos in de vroege stadia te herkennen, maar ook om de effectiviteit van de therapie te volgen. In ieder geval moet hemoscanning worden aangevuld met een uitwendig onderzoek en andere diagnostische methoden.

Behandeling

Dit proces is heel individueel. Therapie mag alleen worden uitgevoerd door een gekwalificeerde arts, afhankelijk van de symptomen, de aanwezigheid van bijkomende pathologieën en de invloed van omgevingsfactoren. Het succes van de behandeling hangt grotendeels af van de leeftijd van de patiënt, zijn beroep, geslacht en stadium van psoriasis.

De bestaande technieken zijn gebaseerd op de toenemende invloed van medicijnen op het lichaam van de patiënt. De cursus begint met mildere lokale middelen met een minimum aan bijwerkingen. Als ze niet helpen, worden pillen in de regeling geïntroduceerd.

Overweeg de belangrijkste methoden om psoriasis te behandelen

Systeemtherapie

Het wordt gebruikt voor matig tot ernstig huidmos. Omvat de volgende medicijngroepen:

 • hepatoprotectors;
 • antihistaminica;
 • glucocorticosteroïde medicijnen;
 • cytostatica;
 • MAT (monoklonale antilichamen);
 • immunosuppressiva;
 • derivaten van vitamine A.

Specifieke behandeling bij volwassenen wordt aangevuld met symptomatische therapie. Indien nodig wordt een patiënt met psoriasis antischimmel- of antibacteriële geneesmiddelen voorgeschreven, geneesmiddelen die het metabolisme verhogen en het centrale zenuwstelsel kalmeren.

Lokale therapie

Behandelingen voor psoriasis omvatten het gebruik van verschillende gels en crèmes. In de vroege stadia van huidziekte worden niet-hormonale formuleringen gebruikt. Als ze niet het verwachte effect geven, krijgt de patiënt lichte hormonale zalven voorgeschreven, waarna ze overschakelen op sterkere glucocorticosteroïden.

Er wordt aangenomen dat crèmes op basis van solidol de meest effectieve remedie tegen huidpsoriasis zijn.

Alle hormonale zalven worden alleen gebruikt zoals voorgeschreven door een arts en na het zorgvuldig lezen van de instructies.

Schilferige korstmosbehandeling op het hoofd

Hoe zich te ontdoen van psoriasis op het hoofd? Helende shampoos geven een goed effect. Om verslaving te voorkomen, worden ze om de 2-3 weken vervangen.

Voor het gebruik van wasmiddelen wordt een 2% salicylzalf of crèmemasker op de hoofdhuid aangebracht. Tussen de waterbehandelingen door worden hormonale tonics gebruikt.

Lokale preparaten voor psoriasis worden in combinatie gebruikt en alleen na overleg met de behandelend arts. In ernstige gevallen wordt de patiënt fysiotherapeutische procedures voorgeschreven: ultraviolette bestraling, UV-kam, fotochemotherapie.

Eetpatroon

Het is erg belangrijk voor mensen met psoriasis om zich aan een dieet te houden. Verschillende afwijkingen van het aanbevolen dieet kunnen de ziekte psoriatica verergeren.

Het menu moet voedsel bevatten dat rijk is aan silicium, lecithine en vitamine D. Het wordt aanbevolen om 3-4 keer per week vis of wit vlees te eten en de voorkeur te geven aan melkzuurproducten. Naast een evenwichtige voeding is het goed om meerdere keren per jaar visolie te drinken.

Kan psoriasis volledig worden genezen?

Kan psoriasis volledig worden genezen? Helaas is huidaandoening tegenwoordig onoverwinnelijk. Psoriasis heeft een chronische, trage vorm en vordert langzaam. De prognose is altijd voorwaardelijk ongunstig. Verschillende behandelingen voor cutane psoriasis verbeteren tijdelijk de toestand van de patiënt, maar leiden niet tot volledig herstel.

preventie

Het voorkomen van huidpsoriasis is zowel moeilijk als gemakkelijk tegelijk. De moeilijkheid ligt in het feit dat een verscheidenheid aan factoren de ontwikkeling van pathologie kan veroorzaken, vooral met een genetische aanleg. Tegelijkertijd zijn er een aantal eenvoudige maatregelen die u kunnen beschermen tegen huidaandoeningen en bij reeds ontstane psoriasis de symptomen kunnen verminderen.

Belangrijkste preventieve maatregelen:

 • verhoging van de immuniteit, lichamelijke opvoeding in de frisse lucht, verharding;
 • competente en volledige verzorging van de dermis van gezicht en lichaam, inclusief reiniging en hydratatie. Voor waterprocedures wordt het aanbevolen om zachte washandjes en neutrale gels te gebruiken;
 • strikt gedoseerde blootstelling aan de zon. Ultraviolet licht in matige hoeveelheden versterkt de huid en verhoogt de weerstand, terwijl overmaat schade aan de huid en verergering van psoriasis veroorzaakt;
 • synthetische dingen moeten worden vermeden. Het is raadzaam om kleding te kopen die is gemaakt van natuurlijke stoffen die geen allergieën veroorzaken. Hetzelfde geldt voor beddengoed;
 • eventuele verwondingen en beschadigingen van de huid (eelt, luieruitslag) moeten onmiddellijk en volledig worden genezen;
 • je moet je niet laten meeslepen door agressieve cosmetica en crèmes gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Bij het gebruik van huishoudelijke chemicaliën moeten handschoenen worden gedragen en, indien nodig, een masker;
 • het is erg belangrijk om stress, emotionele pieken en overwerk te vermijden. Het is de morele factor die vaak de belangrijkste provocateur van huidmos wordt.
verharding als een manier om psoriasis te voorkomen

Preventie van psoriasis omvat een natuurlijke inname van vitaminecomplexen met een verhoogd gehalte aan ascorbinezuur en immunostimulantia.

Als de pathologie al is ontwikkeld, moet u goed op voeding letten. Uitsluiting van het dieet van geraffineerd en zoet voedsel, gerookt vlees, marinades en alcohol bij meer dan een derde van de patiënten elimineert de manifestaties van huidlaesies.

Ondanks de lange en moeilijke behandeling van psoriasis, is het onmogelijk om het volledig te verslaan. Maar de naleving van alle voorschriften van de arts en de implementatie van preventieve maatregelen zal jarenlang voor remissie zorgen.