Hoe psoriasis begint: symptomen, foto's, behandeling

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het kan voorkomen bij patiënten van elke leeftijd. De etiologie van de ziekte is nog niet volledig vastgesteld, dus het is onmogelijk om psoriasis volledig te genezen. Daarom is het zo belangrijk om het in de beginfase van ontwikkeling te erkennen. In dit artikel zullen we analyseren wat psoriasis is, hoe het zich manifesteert en hoe het moet worden behandeld.

Wat is psoriasis

Psoriasis is een polyetiologische huidziekte die zich manifesteert als een monomorfe uitslag.De pathologie is chronisch. Psoriasis stroomt in golven, periodes van terugval en remissie zijn mogelijk.

Een terugval kan worden veroorzaakt door een gebrek aan adequate behandeling, alcoholmisbruik, stress, enz. De uitslag bij zowel volwassenen als kinderen verspreidt zich geleidelijk en omvat steeds meer nieuwe delen van de huid. Psoriasis wordt gekenmerkt door de vorming van verheven, roodachtige, droge plekken met een schilferig, zilverachtig wit oppervlak. Deze uitslag wordt psoriatische plaques genoemd.

Meestal wordt psoriasis waargenomen in het gebied van de elleboog- en kniebuigingen, op de billen, dat wil zeggen op de plaatsen met de grootste druk en wrijving. In sommige gevallen treedt de uitslag op de hoofdhuid, handpalmen, voeten en vulva. Psoriatische plaques op het gezicht zijn zeer zeldzaam.

Oorzaken van voorkomen

Veel mensen vragen zich af of psoriasis besmettelijk is voor anderen of niet. Pathologie is niet besmettelijk, dat wil zeggen dat het niet op anderen wordt overgedragen. Een van de redenen voor het optreden van psoriasis zijn:

 1. Erfelijke aanleg.
 2. Endocriene ziekten (diabetes mellitus, schildklierdisfunctie).
 3. Stress, neuropsychiatrische stress.
 4. Parasitaire invasies (giardiasis, ascariasis, varkens- of runderlintworm).
 5. Metabole pathologieën (een bijzonder gevaar is een tekort aan silicium).
 6. Allergie aanleg.
 7. Infectieziekten van virale aard.
 8. Zwak immuunsysteem.
 9. Medicatie-inname op lange termijn.

In de meeste gevallen wordt psoriasis gevoeld tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar, met een of meer oorzaken.Volgens medische statistieken heeft meer dan 60% van de patiënten met psoriasis familieleden die aan deze ziekte lijden.

Vroege symptomen van psoriasis

Om te herkennen hoe psoriasis begint, moet u zich vertrouwd maken met de belangrijkste symptomen van de ziekte. U moet worden gewaarschuwd:

 • de vorming van uitslag op de huid van een heldere kleur met duidelijk uitstekende randen (meestal verschijnen ze op de plaats van verwondingen - brandwonden, snijwonden, bevriezing);
 • het verschijnen van peeling in het centrale deel van de plaque;
 • jeuk van psoriatische formaties (manifesteert zich slechts in de helft van de gevallen als gevolg van verzwakte immuniteit);
 • zwelling en ontsteking in het gebied waar de uitslag optreedt.

In het begin is de uitslag erg klein, ongeveer zo groot als een speldenknop. Ze hebben een halfronde vorm en een glad, glanzend oppervlak. Na een paar dagen wordt de uitslag groter en wordt bedekt met lichte schubben, die gemakkelijk te scheiden zijn. Wanneer de plaque wordt afgeschraapt, verschijnen er bloeddruppels op het oppervlak, wat duidt op kleine bloedingen.

Soms kan psoriasis worden gecompliceerd door exsudatieve verschijnselen (sereuze vloeistof). De schubben nemen dit exsudaat op en vormen een ruwe korst. Als je het verwijdert, blijven er huilgebieden onder. Dergelijke verschijnselen zijn gevaarlijk vanwege de toevoeging van een secundaire bacteriële infectie.

Meestal duurt vroege psoriasis 2-3 weken.Indien onbehandeld, groeien de plaques tot 5-7 cm, versmelten ze en vormen ze hele conglomeraten die grote delen van de huid bedekken.

Hoe ziet psoriasis er in de beginfase uit?

Laten we nu eens kijken hoe psoriasis eruitziet aan het begin van zijn ontwikkeling op verschillende plaatsen van lokalisatie. Voor het gemak van perceptie presenteren we de bijbehorende foto's.

 1. PotenDe ziekte begint met een enkele kleine uitslag, voornamelijk op de knieën en voeten, maar kan ook op elk oppervlak van de benen worden waargenomen.
 2. De eerste fase van psoriasis op het oppervlak van de benen
 3. EllebogenIn de meeste gevallen verschijnt op deze plaats een plaque-type psoriasis, die wordt gekenmerkt door kleine huiduitslag met een zeer sterke peeling. Op de ellebogen wordt de huid ruw.
 4. Psoriatische plaques van het beginstadium van de ziekte op de ellebogen
 5. ArmenOp dit punt treedt psoriasis plotseling op in de vorm van een kleine uitslag, die veel mensen verwarren met een allergie. Pas na het verschijnen van droge schubben gaan mensen naar de dokter. Vaak is de uitslag gelokaliseerd tussen de vingers op de handpalmen.
 6. Uitslag van het beginstadium van psoriasis op de arm
 7. HoofdPsoriasis treft vaak de hoofdhuid, oren en achterkant van het hoofd. De uitslag in dit gebied wordt gekenmerkt door vochtige schilfers en bijna altijd jeukt.
 8. Psoriasis in het beginstadium op de hoofdhuid
 9. GezichtDe uitslag heeft invloed op de nasolabiale plooien, oogleden, wenkbrauwen en ogen. Deze vorm van psoriasis wordt als atypisch beschouwd.
 10. Uitslag op het ooglid in de beginfase van psoriasis
 11. VingernagelsPsoriasis op de nagels is meer een schimmelziekte. Eerst verschijnen longitudinale strepen of punten aan de rand van de nagels en verspreiden ze zich vervolgens naar de wortels. In dit geval wordt de nagelplaat zelf dof en verdikt.
 12. Longitudinale strepen op de nagels - manifestaties van de beginfase van psoriasis

Behandeling van psoriasis

De therapie moet beginnen met een bezoek aan een dermatoloog.In geen geval mag iemand zich bezighouden met zelfmedicatie. De behandeling van psoriasis in de beginfase moet alomvattend zijn. Tegenwoordig zijn er nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld die helpen om schilferende huiduitslag volledig te verwijderen, hoewel ze de ziekte zelf niet volledig genezen. Tijdens de therapie is het noodzakelijk om alle factoren uit te sluiten die een verergering van de pathologie veroorzaken, het dieet te veranderen en zich aan een speciaal dieet te houden.

Drugs therapie

De tactiek om psoriasis in een vroeg stadium te behandelen, verandert geleidelijk. Als eerdere hormonale geneesmiddelen met algemene werking werden voorgeschreven, worden nu lokale middelen op grote schaal gebruikt.

De volgende zalven zijn goed verlicht van de manifestaties van psoriasis:

 1. Keratolytisch en hydraterend.
 2. Groente.
 3. Glucocorticoïde.
 4. Cytostatisch.
 5. Op basis van vaste olie.
 6. Op olie gebaseerd.

Ook kan de arts kalmerende middelen, antihistaminica voor ernstige jeuk, immunomodulatoren en vitamine-mineraalcomplexen voorschrijven. De behandeling moet ook fysiotherapie omvatten. De volgende methoden worden veel gebruikt:

 • paraffinebaden;
 • PUVA-therapie;
 • UV-straling;
 • sulfide- en radonbaden.

Electrosleep en magnetische lasertherapie hebben een gunstig effect. Cryotherapie (koude behandeling) en hirudotherapie (bloedzuiger therapie) winnen aan populariteit.

Bij de behandeling van psoriasis op de hoofdhuid mag u de huid niet krabben. Het hoofd moet dagelijks worden gewassen met therapeutische shampoos met zink, teer, seleniumsulfide.

Thuisbehandeling

Voordat u een recept gebruikt, moet u een arts raadplegen, zodat dit de ontwikkeling van complicaties niet veroorzaakt.Behandeling met traditionele geneeskunde is primair gericht op het versterken van het immuunsysteem en het verlichten van het ontstekingsproces. Daarom is het noodzakelijk om vitaminethee te drinken - afkooksels van wilde roos, citroen, viburnum, framboos, kamille, enz. Het wordt aanbevolen om honing toe te voegen aan kruidenthee.

De meest effectieve huismiddeltjes zijn:

 1. Stinkende gouweHet verlicht ontstekingen goed en kalmeert de huid. Plaques moeten dagelijks worden gesmeerd met het sap van deze plant.
 2. Waterstof peroxideVerdun eerst het peroxide met water in een verhouding van 1: 3 en gebruik een oplossing om de psoriatische uitslag te desinfecteren. Gebruik voor het aanbrengen van zalf of lotions.
 3. LijnolieVerlicht perfect ontstekingen en geneest de huid. Tweemaal daags aanbrengen op het getroffen gebied.
 4. BakpoederNeutraliseert de zuurgraad van de huid, die toeneemt bij psoriasis.
 5. SolidolUitstekend aan het begin van de ziekte. Het is noodzakelijk om de getroffen gebieden voor het slapengaan te smeren.

Preventie en aanbevelingen

Preventie is essentieel om het risico op psoriasis te verkleinen. Volg deze richtlijnen:

 • Bevochtig uw huid regelmatig met crèmes;
 • vermijd schade aan de huid in de vorm van brandwonden, krassen, beten, enz . ;
 • immuniteit versterken, sporten en meer in de frisse lucht lopen;
 • geef slechte gewoonten op (roken, alcohol drinken);
 • Gebruik alleen medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven.

Het is belangrijk om apart op te merken over een speciaal dieet voor psoriasis.Het helpt om sneller remissie te bereiken en vermindert de duur van terugval van de ziekte. De onderstaande tabel toont een lijst met toegestane, verboden en beperkte voedingsmiddelen.

Producten Toegestaan Beperkt gebruik Verboden
Vis en vlees kalkoen, kip, konijn, magere riviervis mager rundvlees en lamsvlees varkensvlees, zeevis
Granen en meelproducten havermout, boekweit, gierst, parelgort, maïs, tarwevlokken rijst griesmeel, bladerdeeg, gebak van tarwebloem, brood
Zuivelproducten magere kwark, magere melk kefir, gefermenteerde gebakken melk, zure room kaas
Groenten wortelen, broccoli, komkommer, asperges, sla, sperziebonen maïs, pompoen paprika, tomaten, aardappelen, aubergine
Fruit en bessen kiwi, ananas, mango, druiven, nectarine, kers pruim, bosbes, bes, cranberry, avocado aardbei, citrus, rode appel
Noten amandel pijnboompitten andere
Snoepgoed gedroogde abrikozen, rozijnen, dadels honing chocolade, suikergoed en ander suikergoed
Specerijen dille, peterselie, groene uien mierikswortel, knoflook, ui peper, kruidnagel, nootmuskaat
Oliën zonnebloem, olijf, katoenzaad, maïs boter spread, margarine
De drankjes kruidenthee, sappen, compotes groene thee zwarte thee, koffie, koolzuurhoudende dranken, alcohol

Vergeet uw drinkregime niet. Je moet 1, 5-2 liter drinkwater per dag drinken.

Psoriasis is een nogal onaangename huidziekte die veel ongemakken veroorzaakt. Het kan niet volledig worden geëlimineerd, maar met een competente benadering van de behandeling kan een stabiele remissie worden bereikt. Om dit te doen, moet u naar een dermatoloog gaan. In de beginfase reageert psoriasis goed op medicamenteuze behandeling. Gebruik geen zelfmedicatie, omdat dit het beloop van de ziekte alleen maar kan verergeren.