Stadia van ontwikkeling van psoriasis

Psoriasis is een van de bekendste en meest voorkomende huidaandoeningen. De mensheid is al eeuwenlang bekend. Voorheen, toen de ontwikkeling van medicijnen op een zeer laag niveau stond, kon niemand bepalen wat voor soort ziekte het was en waar het vandaan kwam. Velen verwarden het met melaatsheid, omdat de uiterlijke symptomen in bepaalde stadia samenvielen. Recente gegevens geven aan dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. De ziekte treft vooral jongeren onder de 25 jaar, maar er zijn ook veel gevallen van ziek worden van mensen boven de 50. Ondanks de aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van de geneeskunde is er nog geen eenduidige informatie over de oorzaken van de ziekte.

symptomen en manifestaties van psoriasis

In dit artikel zullen we met u de bekende oorzaken en beschrijvingen van de symptomen van de ziekte bespreken. We zullen ook in detail analyseren hoe deze chronische ziekte optreedt en welke stadia van psoriasis kunnen worden onderscheiden.

Oorzaken van psoriasis

Medische professionals en wetenschappers blijven zoeken naar de oorzaken van chronische psoriasis. Ze komen er echter nooit met absolute zekerheid achter waarom deze ziekte zich ontwikkelt.

Het enige dat zeker bekend is, is hoe psoriatische uitbarstingen optreden. Dit komt door het feit dat het immuunsysteem van het lichaam abnormaal functioneert, wat resulteert in een auto-immuunreactie. De cellen van het lichaam beginnen hun eigen weefsels agressief te beïnvloeden, er treden ontstekingsprocessen op die op de huid worden weerspiegeld in de vorm van zeehonden, huiduitslag en peeling.

Tegenwoordig zijn de volgende redenen voor de ontwikkeling van psoriasis bekend:

 1. Genetische aanleg. Als uw ouders of nabestaanden psoriasis hebben gehad, is de kans groter dat u de ziekte krijgt.
 2. Stressvolle situaties en neuropsychische spanning. Een zeer populaire reden ook voor andere ziekten. Als je bedenkt hoeveel stressvolle situaties er zijn in het leven van een modern persoon, is het niet verwonderlijk dat een toenemend aantal mensen aan psoriasis lijdt.
 3. Aandoeningen van het endocriene systeem. Ze veroorzaken een schending van de hormonale achtergrond van het lichaam, waardoor verschillende ziekten kunnen optreden.
 4. Verstoorde stofwisseling, vitamines, mineralen en sporenelementen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het tekort aan silicium. Het ontbreken ervan leidt ertoe dat de structuur van de huid wordt verstoord, de bloedvaten zwakker worden en het bindweefsel het risico loopt op verschillende ziekten. De hoofdoorzaak van een tekort aan silicium kan een onevenwichtige voeding zijn of darmparasieten die al het silicium uit het lichaam opzuigen.
 5. Darmparasieten. Micro-organismen zoals varkens- en runderlintworm, rondwormen, zweepwormen en ook lamblia geven als resultaat van hun actieve leven veel giftige stoffen af in het lichaam. Ze veroorzaken ontstekingen en allergische reacties en verzwakken het immuunsysteem. Als gevolg hiervan neemt het risico op het ontwikkelen van psoriasis toe.
 6. een allergische reactie als provocerende factor bij de ontwikkeling van psoriasis
 7. Virale infecties. Sommige virussen verzwakken de afweer van het lichaam aanzienlijk, wat uiteindelijk leidt tot verschillende ziekten, waaronder psoriasis.

Hoe psoriasis zich ontwikkelt en symptomen van de ziekte

Ondanks dat psoriasis er erg onesthetisch uitziet en veel ongemak veroorzaakt voor de patiënt, wordt het niet overgedragen door contact. Dat wil zeggen dat u geen psoriasis krijgt als u uw vriend die aan deze ziekte lijdt, knuffelt of de hand schudt. U kunt dezelfde huishoudelijke artikelen en producten voor persoonlijke verzorging, zoals een handdoek, blijven gebruiken.

Als je je de schoolcursus biologie herinnert, weten de meesten van ons dat de huid een zeer complex orgaan van het menselijk lichaam is. Eventuele verstoringen in het werk van het lichaam zullen ertoe leiden dat het ook bij verstoringen zal functioneren. Met een bepaalde frequentie sterven alle huidcellen geleidelijk af en verschijnen er nieuwe in plaats van de oude. Oude cellen worden discreet van het oppervlak van het lichaam verwijderd. De gemiddelde vervangingscyclus voor alle huidcellen duurt ongeveer een maand.

Wat de oorzaak van psoriasis ook is, elke verstoring van het functioneren van het lichaam leidt tot een verzwakking van zijn beschermende functie. Als gevolg hiervan wordt de levenscyclus van huidcellen aanzienlijk verkort, tot wel enkele dagen. Dode cellen hebben geen tijd om volledig te worden verwijderd en specifieke afdichtingen verschijnen op het oppervlak van het lichaam - de zogenaamde psoriatische plaques. Ze zijn behoorlijk pijnlijk, de huid eromheen is licht ontstoken en er wordt ook afschilfering waargenomen.

Vroege psoriasis komt voornamelijk voor op de polsen, ellebogen, knieën en knieholtes. Geleidelijk verschijnt de uitslag op andere delen van het lichaam en bedekt in de meeste gevallen het grootste deel van het oppervlak.

vroege tekenen en symptomen van psoriasis

Naast schilferende psoriatische plaques worden de volgende symptomen van de ziekte opgemerkt:

 1. Bloedende wonden die optreden op de plaats van de grootste beschadiging van de huid. Kan optreden als gevolg van huidbarsten en krassen.
 2. Overtreding van nagels. Ze worden broos, exfoliëren, verkleuren en er verschijnen verschillende putjes op hun oppervlak.
 3. Jeuk, die vaak ondraaglijk wordt, vooral 's nachts.
 4. Ontsteking van beschadigde huid en gewrichtspijn. Trouwens, als chronische psoriasis de gewrichten aantast, wordt de vorm ervan als ernstig beschouwd, ongeacht hoeveel procent van het lichaam is aangetast.

Stadia van psoriasis

Het verloop van de ziekte is onderverdeeld in drie hoofdfasen: progressief, stationair en regressief. De eerste fase wordt gekenmerkt door het feit dat de ziekte begint te verslechteren, de tweede is een periode van een aanhoudende toestand van het lichaam, waarin de symptomen niet meer of minder worden. De derde fase is de fase van verzwakking van de ziekte, wanneer deze in rust komt. Bij sommige patiënten kunnen de externe symptomen volledig verdwijnen. Bovendien identificeren sommige experts de zogenaamde beginfase, wanneer de symptomen van de ziekte net beginnen te verschijnen en een bepaald aantal patiënten er volledig van kon herstellen. In veel gevallen is de lijn tussen fasen nogal vaag. Laten we nu de stadia van psoriasis afzonderlijk bekijken.

Initiële fase

In een vroeg ontwikkelingsstadium begint de ziekte de huid nog maar net te beïnvloeden. Er begint uitslag te verschijnen die ongeveer zo groot is als een speldenknop, maar deze kan na verloop van tijd groter worden. De eerste symptomen zijn uitslag op de ellebogen en in de knieholtes. Het is opmerkelijk dat plaques mogelijk niet lang in omvang toenemen. Ze zijn roze van kleur, maar na verloop van tijd zijn ze bedekt met een grijswitte coating. Dit geeft aan dat huidcellen te snel afsterven, hun levenscyclus wordt merkbaar verkort, waardoor nieuw epitheel geen tijd heeft om te groeien. In dit stadium moet u beginnen met alarm slaan en onmiddellijk contact opnemen met een dermatoloog die u zal helpen bij het kiezen van een behandelingskuur.

Voortgangsfase

Progressief stadium is een periode van verergering van de ziekte. Het progressieve stadium wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 1. Nieuwe psoriatische plaques kunnen verschijnen op plaatsen met mechanische schade aan de huid - brandwonden, krassen, injecties, snijwonden, schaafwonden, enzovoort. Bovendien kunnen ze ook optreden vanwege het feit dat op sommige plaatsen de huid wordt ingewreven met kleding, en zelfs als u actief een washandje gebruikt om in te baden. Dit proces wordt het Koebner-fenomeen genoemd en kan 3 tot 21 dagen duren.
 2. symptomen van een progressief stadium van psoriasis
 3. Het aantal plaques wordt groter, ze worden groter en versmelten met elkaar. Deze papels zijn vrij gemakkelijk van het huidoppervlak te pellen en er zal bloed uitsteken. Op hun oppervlak zijn droge schubben te zien, maar aan de randen bladderen ze niet af. Het is opmerkelijk dat er een heel duidelijke lijn te zien is tussen een gezonde huid en een zieke huid.
 4. Ernstige, langdurige jeuk. Het wordt meestal 's nachts intenser, maar ook in het hete seizoen. Het is erg onaangenaam, opdringerig en ook erg pijnlijk. Hierdoor wordt het gebruikelijke ritme van het leven verstoord en wordt de patiënt de rust ontnomen. Als u bovendien op de huid krabt, verschijnen er nieuwe psoriatische plaques.
 5. Geleidelijke toename van het getroffen gebied. Psoriasis begint het oppervlak van de rug, borst, ledematen, hoofd en andere delen van het lichaam te beschadigen.
 6. Schade aan nagels. Ze worden broos, broos, verliezen hun natuurlijke kleur en scrubben ook van het nagelbed.
 7. hoe psoriasis zich op de nagels manifesteert
 8. Schade aan gewrichten. Dit type ziekte wordt artritis psoriatica genoemd. De pijn in de gewrichten neemt geleidelijk toe naarmate ze vervormd raken. Door het uitblijven van behandeling wordt de aandoening alleen maar erger.

Stationair podium

In dit stadium wordt stabiliteit waargenomen: nieuwe laesies verschijnen niet, psoriatische plaques zijn volledig bedekt met een schilferige laag en sommige onaangename gewaarwordingen verdwijnen.

De volgende symptomen kunnen ook worden opgemerkt:

 1. Verhoogde vervelling. Met het voortschrijdende stadium van de ziekte bedekten de schubben de beschadigde laesies niet volledig; langs de randen was een roodachtige rand te zien die de psoriatische plaque scheidde van een gezonde huid. Nu zijn alle beschadigde gebieden volledig bedekt met schilfers.
 2. Gebrek aan groei in plaquegrootte. Ze blijven op hetzelfde niveau.
 3. Afwezigheid van het Koebner-fenomeen, dat wil zeggen: wanneer de huid beschadigd is, verschijnen er geen nieuwe psoriatische plaques.
 4. Ongeveer de helft van de patiënten heeft mogelijk de zogenaamde pseudo-atrofische Voronov-kroon. Het is een lichtgekleurde rand rond de plaquette, niet meer dan 2 mm breed.

Regressieve fase

De meest aangename en langverwachte fase na langdurige behandeling. We kunnen de laatste fase zeggen. De verergering van de ziekte en verschillende behandelingsstadia zijn al achter, en de gezondheidstoestand verbetert aanzienlijk. Nu zal de belangrijkste taak zijn om latere exacerbaties van psoriasis te voorkomen. Bij sommige patiënten verdwijnt de plaque bijna tot nul. Het regressieve stadium van psoriasis heeft een aantal andere kenmerken. Welke?

 1. Pseudo-atrofische bloemkroon. De schubben verdwijnen praktisch en er verschijnen lichte lichte plooien rond de plaatsen waar de psoriatische plaques zich bevonden. Omdat dit symptoom ook kenmerkend is voor de vorige fase, mag de regressieve fase er niet puur door worden bepaald.
 2. Bijna volledig verdwijnen van peeling.
 3. Lichte ouderdomsvlekken verschijnen in plaats van psoriatische plaques.
pigmentatie van de huid in het regressieve stadium van psoriasis

Ziektebehandeling

Het is onmogelijk om met de moderne geneeskunde volledig van psoriasis af te komen. Het enige dat onlangs is bereikt, is een langdurige remissie. In sommige succesvolle gevallen kan het bijna een leven lang meegaan. Maar als u nog ver verwijderd bent van een dergelijke verbetering, wees er dan op voorbereid dat periodes van exacerbatie bijna elke maand kunnen voorkomen, of zelfs vaker. Maar wat als uw psoriasis zich net begint te ontwikkelen? Welke stappen moeten worden ondernomen als u het eerste stadium van de ziekte vermoedt?

De belangrijkste regel is: nooit zelfmedicatie toedienen. De farmaceutische markt heeft een vrij groot aantal geneesmiddelen die zijn ontworpen om deze dermatologische ziekte te bestrijden. Zonder de nodige kennis is het heel gemakkelijk om het tegenovergestelde effect te bereiken met uw zelfmedicatie, wanneer in plaats van de verwachte verbetering uw toestand aanzienlijk verslechtert.

De grootste fout bij psoriasis is om zelf hormonale medicatie te gaan gebruiken. Ze komen meestal in de vorm van een zalf. Zonder een specialist te raadplegen en met een onjuiste behandeling kunnen zeer ernstige bijwerkingen optreden: hormonale onbalans, verslaving, huidatrofie en als het medicijn abrupt wordt stopgezet, kan het zogenaamde ontwenningssyndroom optreden. Zelfs als het mogelijk is om enkele positieve veranderingen te bereiken, kan de ziekte zeer snel terugkeren, maar het zal veel moeilijker zijn om door te gaan. Daarom is het eerste dat u moet doen, een dermatoloog raadplegen.

behandelingen voor psoriasis op de huid

Nadat u contact heeft opgenomen met een specialist, zal hij u een reeks onderzoeken voorschrijven, waarna hij, afhankelijk van de indicaties en de ernst van het beloop van de ziekte, een individuele behandeling zal voorschrijven. Het kan door veel factoren worden beïnvloed: leeftijd, het gebied waarin u woont, werkomstandigheden, geslacht en de individuele kenmerken van het organisme. Bovendien moet u rekening houden met mogelijke allergische reacties op medicijnen, evenals met de aanwezigheid van slechte gewoonten. In het teruglopende stadium is het belangrijkste om geen schade toe te brengen.

Alle behandelmethoden kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

 1. Lokale behandeling - gebruikt in alle gevallen van de ziekte, ongeacht de ernst en het stadium van psoriasis. Er worden verschillende crèmes en zalven, vochtinbrengende, hormonale zalven op basis van glucocorticoïden, kruidenpreparaten gebruikt.
 2. Therapeutische procedures worden voorgeschreven voor de vorm van psoriasis van welke ernst dan ook. Deze omvatten ultraviolette bestraling, lasertherapie, fotochemotherapie, evenals verschillende methoden voor hardwarezuivering van bloed.
 3. lasertherapie als een methode om psoriasis te behandelen
 4. Systemische therapie - er worden serieuzere geneesmiddelen gebruikt die behoren tot de groepen monoklonale antilichamen, cytostatica, hepatoprotectors, enterosorbents en antihistaminica.

Daarnaast wordt spabehandeling actief aanbevolen. Een even belangrijk punt is de preventie van psoriasis.

Preventie van psoriasis

Als bij u psoriasis is vastgesteld, mag u allereerst geen zelfmedicatie toedienen. Dit is erg gevaarlijk en kan zeer ernstige gevolgen hebben.

Het tweede punt om in gedachten te houden is om regelmatig de conditie van uw huid te controleren. Probeer niet op uw jeukende huid te krabben. Vooral tijdens de periode van regressie.

Bescherm uzelf op alle mogelijke manieren tegen verkoudheid. Elke verkoudheid is een verzwakking van het immuunsysteem, wat het beloop van psoriasis negatief beïnvloedt.

nutritionele correctie als methode om psoriasis te voorkomen

Uw dieet moet in balans zijn. Het is noodzakelijk om snoep, gekruid voedsel en voedsel met een grote hoeveelheid conserveermiddelen en andere schadelijke stoffen uit het dieet te verwijderen. U mag in geen geval alcohol drinken.

Leid een gezonde levensstijl en oefen regelmatig. Probeer zo min mogelijk in de zon te blijven, want zonnebrand verergert alleen een toch al moeilijke ziekte.

Onthoud dat het het gemakkelijkst is om de eerste fase van de ziekte te genezen. Het zal verder moeilijker zijn.

Conclusie

We hopen dat het materiaal u zal helpen om de symptomen van psoriasis op tijd te identificeren. Bovendien weet u waar u op moet letten om uw lijden te verlichten.