De eerste tekenen van psoriasis

Psoriasis op de ellebogen

Veel mensen weten niet hoe psoriasis begint, omdat de ziekte niet de meest voorkomende is. De incidentie van psoriasis neemt echter elk jaar toe.

Met tijdige toegang tot een arts kunt u snel actie ondernemen, omdat het in de beginfase altijd gemakkelijker is om met de ziekte om te gaan.

Vroeg begin of debuut van psoriasis

De vroege fase van de ziekte is niet-specifiek. Uitslag is een traditioneel symptoom. Het heeft verschillende kenmerken die de vroege symptomen van psoriasis helpen onderscheiden van andere huidaandoeningen:

 • Kleine huiduitslag. Het begin van de ziekte gaat gepaard met de vorming van kleine pathologische elementen. Ze zijn zelden groter dan 3 mm.
 • Ronde vorm. Met de ontwikkeling van psoriasis behouden de plaques de juiste vorm.
 • Roze of rode kleur van de uitslag.
 • Jeuk. Het optreden van psoriasis gaat niet altijd gepaard met dit symptoom. Het manifesteert zich in slechts de helft van alle klinische gevallen. Of psoriasis in de beginfase jeukt, hangt meer af van de individuele kenmerken van het organisme.
 • Peeling. Het komt relatief zelden voor in de vroege stadia van de ziekte. Het gaat vaak gepaard met de fase van progressie van psoriasis.

Kleine plaquettes zijn bedekt met zilverachtige schubben. Vandaar de tweede naam van de ziekte - "geschubd korstmos". Het verschijnen van pathologische elementen wordt vaak geassocieerd met een soort sterke ervaring of huidinfectie.

De klassieke triade van symptomen

Vrouw hand met psoriatische plaques

Naast de aangegeven tekenen van psoriasis gaat het beginstadium ervan, net als andere, gepaard met een verplichte drietal symptomen. Ze onderscheiden psoriasis van een aantal andere dermatosen. De volgende manifestaties blijven kenmerkend voor geschubd korstmos:

 • Stearinevlekverschijnsel. Na het verwijderen van de schubben verschijnt er een soort vlek onder, die lijkt op paraffine of stearine.
 • Het fenomeen "terminale film". Bij verder schrapen van de inhoud van de plaque ontstaat een glanzend oppervlak. Het lijkt op polyethyleen. Dit is het laatste element dat van de huid wordt verwijderd.
 • Bloeddauwfenomeen. Met het verder kammen van de film zonder schubben, verschijnen meerdere bloeddruppels. Ze nemen toe, fuseren als gevolg van schade aan de microvaatjes in het getroffen gebied. Er treedt huilende capillaire bloeding op, die snel stopt.

Dankzij deze symptomen weten artsen psoriasis in een vroeg stadium te herkennen. Het belangrijkste is om te onthouden dat het schrapen wordt uitgevoerd met een stompe scalpel of microscoopglaasje. U dient dit niet met uw vingernagel te doen.

Provocerende factoren

Stress is een trigger voor psoriasis

Vaker ontwikkelt de ziekte zich vlot. De eerste plaques verschijnen. Ze mogen de patiënt geen ongemak bezorgen.

In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen om het proces te stoppen.

Beginnende psoriasis, gemanifesteerd door typische plaques, gaat gepaard met een positief Koebner-symptoom. Het bestaat uit de vorming van nieuwe huidelementen tijdens mechanische irritatie van gezonde huidgebieden. Dit fenomeen manifesteert zich ook in de vorm van de ontwikkeling van nieuwe elementen van de uitslag op de plaats van huidletsel - krassen, kneuzingen.

Factoren die psoriasis op het lichaam veroorzaken:

 • genetische aanleg;
 • chronische stress;
 • medicatie nemen;
 • overgedragen etterende huidziekten (pyodermie, furunculose) van de huid;
 • slechte gewoonten;
 • endocriene pathologie;
 • ongunstige omgevingsomstandigheden en ongezonde voeding.

Wanneer de eerste manifestaties van psoriasis optreden, moet u onmiddellijk de hulp inroepen van een dermatoloog. Anders zal de ziekte alleen maar toenemen.

Vroege symptomen op verschillende plaatsen

Traditioneel komt de ziekte voor het eerst voor op de extensoroppervlakken van de knie- en ellebooggewrichten. Dit zijn de favoriete plekken voor dermatose. Eerst worden kleine pathologische gebieden gevormd die iets boven het huidniveau uitstijgen. Ze groeien in de loop van de tijd. Psoriasis komt vaker voor na ernstige stress of een infectieziekte.

Psoriasis en het beginstadium, dat gelokaliseerd is op de extensoroppervlakken van de gewrichten, gaat vaak gepaard met rood worden van gebieden met een pathologisch veranderde huid. Dit komt door het constante wrijven van de platen tegen kleding.

Manifestatie van psoriasis op de extensoroppervlakken van de ellebooggewrichten

Gezicht en hals

Het beginstadium van psoriasis, waarvan de symptomen zich ontwikkelen in het gezicht en de hals, heeft een aantal kenmerken:

 • Beperkte pathologische elementen. Ze zijn klein, versmelten zelden met elkaar.
 • Typische lokalisatie rond de ogen, op de oorlellen, in de nasolabiale plooien, wenkbrauwen.
 • Mogelijkheid tot volledige afwezigheid van jeuk.

De uitslag ziet eruit als kleine papels met alle kenmerken die kenmerkend zijn voor psoriasis (zilverachtige schubben en een drietal verschijnselen).

Behaard deel van het hoofd

Typische vroege plaques verschijnen vaak op de hoofdhuid, langs de haarlijn. Er wordt een specifieke roodachtige rand gevormd, bedekt met schubben. Het wordt de "psoriatische kroon" genoemd.

Een bijkomend kenmerk van psoriasis op de hoofdhuid is de disfunctie van de talgklieren. Psoriasis op de hoofdhuid verloopt als seborroe. Roos is aanwezig en reageert niet goed op conventionele behandelingen.

Psoriasis op de hoofdhuid

Body en achterkant

Een kenmerk van psoriasis op de huid in de rug en het lichaam is een zeldzame manifestatie van symptomen in dit gebied met de gebruikelijke ontwikkelingssnelheid van de ziekte. De opkomst van nieuwe pathologische elementen op de buik of onder de schouderbladen duidt vaak op de generalisatie van het proces.

De eerste fase van dermatose ontwikkelt zich vaak elders. Traanvormige paarse elementen verschijnen op de rug en het lichaam.

Borsten en tepels

De eerste tekenen van psoriasis ontwikkelen zich als normale plaques in de tepelhof. Ze gaan gepaard met jeuk, schilfering en bedekt met schubben. Een bijkomend symptoom is het optreden van scheuren en verwondingen.

Dit gebeurt vaak bij moeders die borstvoeding geven. Een secundaire infectie gaat samen met de progressie van symptomen (pijn, zwelling, roodheid, verhoogde lokale lichaamstemperatuur).
Deze situatie is beladen met acute mastitis, dus dringend overleg met een chirurg is nodig.

Handpalmen en voetzolen

Het beginstadium van psoriasis gaat gepaard met verruwing van de epidermis bij lokalisatie op de handpalmen en voetzolen. De huid wordt taai. Gemakkelijk onderhevig aan lichamelijk letsel. Bacteriële en schimmelinfecties komen vaak voor.

Nagels

Symptomen van nagelpsoriasis verschijnen als onychodystrofie. Er treedt schade aan de nagelplaat op. Typische vroege symptomen van de ziekte:

 • verdikking of verdunning van de nagelplaat;
 • het verschijnen van dwarse of longitudinale lijnen op het oppervlak;
 • verandering in de kleur en consistentie van de nagel. Het kan afbrokkelen. Het worstcasescenario is onycholyse met volledige loslating van de plaat.

Symptomen van het begin van psoriatische uitbarstingen zijn gevarieerd. Het is belangrijk om ze op tijd te kunnen herkennen en hulp te zoeken bij een dermatoloog. Hij zal een behandeling oppikken. Een vroeg bezoek aan een arts leidt vaak tot een vroege stabilisatie van de aandoening.

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis bij een kind

Veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe psoriasis zich manifesteert bij kinderen. Het lijkt op het klinische beeld bij volwassenen, maar heeft een aantal kenmerken:

 • Plaques komen vaker voor op atypische locaties. Dit kunnen huidplooien zijn, het slijmvlies van de mond, geslachtsorganen.
 • Constante jeuk. Bij kinderen gaat huiduitslag gepaard met ernstig ongemak, dat vaak zelfs de slaap verstoort.
 • Uitgesproken rode kleur en schilfering van plaques.

Als er typische papels op de huid van uw kind verschijnen, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Vroege psoriasis bij zuigelingen kan gemakkelijk worden verward met allergieën en atopische dermatitis. Het is ten strengste verboden om een behandeling te starten zonder een arts te raadplegen.

Artritis psoriatica

Een aparte vorm van de ziekte blijft artritis psoriatica of artropathie. Het gaat gepaard met de betrokkenheid van bindweefsel en gewrichten bij het pathologische proces. In de vroege stadia van de ziekte is dit uiterst zeldzaam, maar soms komen er uitzonderingen voor.

Typische vroege tekenen van artritis:

 • gewrichtspijn en ongemak, ochtend- en vroege pijn;
 • roodheid en zwelling van zachte weefsels;
 • beperking van het bewegingsbereik;
 • schending van de functie;
 • stijfheid.
Artritis psoriatica van de knie

In de vroege stadia moet artritis psoriatica worden onderscheiden van reumatoïde, reactieve en jichtachtige varianten van gewrichtsschade. Hiervoor worden aanvullende diagnostische procedures uitgevoerd - echografie, röntgenfoto's, MRI, soms zelfs een lekke band.

Ernst van de ziekte

Het vroege stadium van psoriasis is vaak mild. Symptomen zijn minimaal. Een persoon mag helemaal niet klagen, alleen zijn ogen worden aangetrokken door onbegrijpelijke elementen op de huid en er ontstaat psychisch ongemak.

In zeldzame uitzonderingen ontwikkelt pathologie zich snel, met een uitgesproken klinisch beeld. Afhankelijk van de ernst worden de volgende gradaties van huidlaesies onderscheiden:

 • Makkelijk. Minder dan 3% van de lichaamsbekleding is betrokken bij het pathologische proces.
 • Gemiddeld. 3-10% van de huid is aangetast.
 • Zwaar. Plaques verschijnen gelijktijdig op meer dan 10% van het huidoppervlak. De meest ernstige vorm is psoriatische erytrodermie, waarbij een groot deel van de huid wordt aangetast.

Afhankelijk van de ernst van de ziekte, zal de benadering van de therapie verschillen.

Eigenaardigheden van de behandeling

De eerste fase van psoriasis, die vaak door patiënten wordt verwaarloosd, is de beste tijd om met de therapie te beginnen. Zodra de eerste symptomen optreden, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen.

Dermatoloog

Snelle diagnose en selectie van therapie zal de ontwikkeling van psoriasis helpen stoppen, zelfs in het stadium van de allereerste huiduitslag.

Het zal niet mogelijk zijn om de pathologie volledig te elimineren. Psoriasis is een van de niet-dodelijke, maar ongeneeslijke ziekten. Als u er echter vanaf het begin de controle over neemt, ontwikkelen de symptomen zich langzaam en veranderen ze de levensstijl van de persoon niet. Met een succesvolle behandeling is aanhoudende langdurige remissie met volledige reiniging van de huid mogelijk.

In de vroege stadia kan psoriasis het beste worden behandeld met actuele medicatie. Ze minimaliseren bijwerkingen en complicaties en zijn gemakkelijk te gebruiken.

De volgende groepen medicijnen worden het meest gebruikt in de medische praktijk:

 • Hormonale zalven. De actieve componenten zijn glucocorticoïden. Ze hebben een uitgesproken ontstekingsremmend effect en verminderen de activiteit van het pathologische proces.
 • Retinoïden voor uitwendig gebruik. Beïnvloed de rijping, deling en afstoting van keratinocyten. Verbetert de huidconditie.
 • Medicijnen op basis van vitamine D. Verhoog de effectiviteit van de medicijnen uit de vorige groep. Zelfstandig te gebruiken. Ze stabiliseren het metabolisme in de huid, voorkomen schilfering en de vorming van nieuwe pathologische elementen.
 • Hulpzalven. Ze zijn gemaakt op basis van salicylzuur, zink, zwavel. Ze verbeteren niet-specifiek de conditie van de huid - hydrateren of drogen (afhankelijk van de behoefte), reinigen de huid van schilfers.

In de vroege stadia zijn volksrecepten acceptabel. Dit zijn zalven gemaakt van teer, naftaleen, afkooksels en lotions uit geneeskrachtige kruiden of baden met zeezout.

Alvorens psoriasis te behandelen, is het noodzakelijk om erop te letten dat aan het begin van de ziekte, naleving van de regels van een gezonde levensstijl, normalisatie van het lichaamsgewicht en de verplichte afwijzing van slechte gewoonten zeker zullen helpen om de huid te elimineren uitslag. Soms leidt het naleven van alleen deze eenvoudige en redelijke vereisten ertoe dat de ziekte verdwijnt en nooit meer terugkeert.