Psoriasis op het hoofd - hoe te herkennen en hoe remissie te bereiken

Volgens medische statistieken is psoriasis op het hoofd de meest voorkomende lokalisatie van de ziekte: volgens verschillende bronnen is deze vorm verantwoordelijk voor 60 tot 80% van de gevallen. Het komt vaak op jonge leeftijd voor, is absoluut niet besmettelijk, is tot het einde ongeneeslijk, vloeit in golven, met afwisselende perioden van remissie en terugval.

Wat is psoriasis op de hoofdhuid

Psoriasis (schilferige korstmos) van het hoofd is een chronische dermatologische pathologie van niet-infectieuze aard, gekenmerkt door huidverschijnselen die gelokaliseerd zijn in het gebied van de hoofdhuid.

Soms zijn gewrichten bij het proces betrokken, de ziekte wordt gecompliceerd door artritis psoriatica, wat vaak tot invaliditeit leidt.

Ongecompliceerde hoofdpsoriasis vormt geen ernstige bedreiging voor het leven en de gezondheid, maar psychologische complexen die tot sociaal isolement leiden, kunnen het gevolg worden van een uitgesproken cosmetisch defect.

Wat veroorzaakt de ziekte bij volwassenen en kinderen: oorzaken en risicofactoren

shamponeren

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek om de oorzaak van psoriasis vast te stellen.

Er zijn verschillende theorieën over zijn oorsprong: auto-immuun, genetisch, verstoord metabolisme en andere.

Voorstanders van al deze theorieën identificeren risicofactoren voor de ontwikkeling van de ziekte.

Laten we ze eens nader bekijken:

 • Exogeen- factoren die het lichaam van buitenaf beïnvloeden, terugval van de ziekte wordt beschouwd als een gevolg van de bestaansomstandigheden en levensstijl: hoofdhuidletsel; stressvolle of depressieve omstandigheden; schadelijke productievoorwaarden; verslaving aan verslaving; hypodynamie; ongecontroleerde inname van bepaalde medicijnen - orale anticonceptiva, anticonvulsiva, enz . ; overeten of langdurige naleving van monodiëten; het gebruik van ondermaatse huidverzorgingsproducten.
 • Endogene factoren- individuele kenmerken van het organisme, zijn interne omgeving: genetische aanleg; eerdere infectieziekten; systemische pathologieën; de brandpunten van een slapende infectie die in het lichaam aanwezig is - carieuze tanden, sinusitis; hormonale verstoringen - perioden van puberteit, zwangerschap, menopauze; overgewicht of ondergewicht.
Bij kinderen is de kans groter dat ernstige angst en stressvolle situaties de ziekte veroorzaken - het begin van het bijwonen van de kleuterschool, school, examens, uitvoeringen, enz.

Ernstige infecties, leveraandoeningen, huidletsel, dysbiose spelen een belangrijke rol.

Symptomen en tekenen van het begin van de ziekte, afhankelijk van de vorm

Psoriasis op de hoofdhuid begint met het verschijnen van kleine roze papels op de huid, die na verloop van tijd veranderen in een van de drie vormen van de ziekte.

Plaat

Plaque-elementen zien eruit als roodachtig, verheven boven het huidoppervlak, ontstekingshaarden, bedekt met witachtige kleine schilfers.

Traan

Een verstrooiing van kleine, ronde elementen met een roze of paarse tint die boven de huid uitsteken met nauwelijks waarneembare schubben. Ze zijn niet vatbaar voor proliferatie en samensmelting. Ze zijn vaak het gevolg van een streptokokkeninfectie.

Pustulair

Het is vaker beperkt tot het achterhoofdgedeelte: puisten vormen zich op de oedemateuze, hyperemische hete huid - ontstoken blaasjes met transparant exsudaat. Wanneer een infectie wordt geïntroduceerd, ettert de inhoud van de blaasjes.

Hoe papels eruit zien in haar

hoofdonderzoek door een arts

Manifestaties van milde psoriasis op het hoofd blijven beperkt tot punctuele papulaire elementen, niet vergezeld van een gevoel van ongemak.

Na verloop van tijd verschijnen schilfering in beperkte gebieden.

Schubben hopen zich op tussen de haarwortels, veroorzaken jeuk, irritatie van de huid, waardoor krassen en schaafwonden ontstaan.

Vervolgens vormen zich op een droge, inelastische, ruwe huid grote hyperemische convexe eilanden - schilferende psoriatische plaques.

De plaques groeien en versmelten met elkaar en overschrijden de grenzen van de haargroei: op het voorhoofd, de slapen, het gebied boven en achter de oren, op de achterkant van de nek en vormen ze een karakteristieke psoriatische kroon.

Elementen van plaque en traanpsoriasis hebben drie specifieke kenmerken:

 1. een symptoom van een stearinevlek - als je het oppervlak van de papels schraapt, begint een intense peeling, ze krijgen een karakteristieke witachtige tint;
 2. de aanwezigheid van een terminale film - een paarse, dunne, glanzende laag van de huid wordt blootgelegd onder de schubben;
 3. capillaire bloeding, bloeddauw - met verder schrapen verschijnen kleine bloeddruppels op de terminale film.
De reeks kenmerken van huidelementen wordt de psoriatische triade genoemd.

Diagnostische methoden

Primaire diagnose is gebaseerd op gegevens van anamnese, interview en extern onderzoek. Bevestiging van de diagnose is de aanwezigheid van een drietal specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor psoriasis; in sommige gevallen wordt histologie van huidschilfers uitgevoerd.

Laboratoriumtests - analyse van bloed, urine, enz. - gebruikt als aanvullende methode om de provocerende factor te bepalen.

Hoe en hoe psoriasis op de hoofdhuid te behandelen

Gebrek aan nauwkeurige gegevens over de bron van psoriasis sluit de mogelijkheid van etiotrope therapie uit.

Zalven

Niet-hormonale zalven verminderen jeuk en schilfering, verlichten ontstekingen:

salicylzuurzalf voor psoriasis
 • Salicylzuurproducten.
 • Vaste producten op oliebasis.
 • Teerzalven.
 • Zinkzalven.
 • Vitamine D-producten zijn zeer effectief.

Medicatie

Succes bij de behandeling van een ziekte hangt af van een geïntegreerde aanpak, het gebruik van verschillende methoden en regelmatige correctie van het schema. Het behandelplan voor psoriasis op de hoofdhuid omvat verschillende groepen medicijnen.

 • Glucocorticosteroïde zalven en crèmes
 • Angstmedicijnen
 • De groep versterkende medicijnen is

Doseringen en het verloop van de therapie worden bepaald door de behandelende arts, rekening houdend met de kenmerken van het organisme en de ernst van het beloop van de ziekte.

Welke shampoos en lotions helpen om van pathologie af te komen

Genezende en profylactische shampoos op basis van actieve stoffen die op de huid werken, hebben zichzelf goed bewezen:

 • tar;
 • naftalaan, ureum en salicylzuren;
 • antischimmelmiddelen.

Het resultaat van het gebruik van shampoos wordt na enkele weken beoordeeld, tijdens de kuur wordt de conditie van de huid gecontroleerd.

Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Moderne fysiotherapieprocedures waar de ziekte bang voor is

Fysiotherapiebehandelingen zijn geïndiceerd buiten de verergering van de ziekte: in stationaire, regressieve stadia en tijdens perioden van remissie

fototherapie voor psoriasis
 • Fototherapie- behandeling met ultraviolette golven van verschillende lengtes: selectieve of smalle golf; fotochemotherapie - bestraling van de huid waarop fotosensibiliserende stoffen (psoralens) worden aangebracht.
 • Cryotherapie- lokale gerichte actie met een stroom vloeibare stikstof rechtstreeks op de aangetaste huid. Versnelt het verloop van de stadia van psoriasis op de hoofdhuid, verlengt de perioden van remissie.
 • Peeling- is nodig om de schubbenlaag te verwijderen en toegang te geven tot antipsoriatica op het huidoppervlak: traditionele dermatologie beveelt producten aan op basis van salicylzuur - het schraapt het verhoornde epitheel niet af, maar lost het op; van salonprocedures is het mogelijk om peeling met enzymen en exotische vissen te gebruiken.
 • Lasertherapie- delicate resurfacing van beschadigde gebieden met behulp van een erbiumlaser. Het is een effectieve cosmetische ingreep waarmee u de periode van remissie kunt verlengen.
Een dermatoloog en een fysiotherapeut kiezen de werkingsmethode op basis van de kenmerken van de patiënt en het beloop van de ziekte.

Hoe om te gaan met een ziekte met een therapeutisch dieet

Eet voor psoriasis 4-6 keer per dag in kleine maaltijden. Producten worden gekookt of gebakken zonder olie.

gezonde aubergine

Niet gebruikt:

 • vet voedsel - gebakken, gerookt;
 • snoep - gebak, suiker, chocolade;
 • zout, pittig, pittig - augurken, conservering;
 • citrus;
 • tomaten, aubergines;
 • aardbeien;
 • koffie.

De dagelijkse voeding van psoriasispatiënten bestaat uit:

 • verse groenten, fruit, kruiden;
 • mager vlees, vis, melkzuurproducten, hele zonnebloempitten, sesamzaadjes, vlas;
 • graangewassen: rijst, boekweit, parelgort, gerstegrutten, gierst.

Sluit producten uit die kunstmatige toevoegingen bevatten: conserveermiddelen, emulgatoren, kleurstoffen, rijsmiddelen, stabilisatoren.

Hydraterende en lichaamshuidverzorging

De huid van een psoriasispatiënt heeft speciale zorg nodig:

 • het water moet warm zijn, maar niet heet;
 • niet afnemen, alleen afnemen met een schone handdoek;
 • wassen met de aanbevolen producten;
 • kam het haar voorzichtig en voorkom schade aan de plaques;
 • geef de voorkeur aan kammen gemaakt van natuurlijke materialen;
 • gebruik geen föhn, krultang of strijkijzer.

Het hydrateren van de hoofdhuid wordt bereikt door gebruik te maken van etherische oliën, kruideninfusies en extracten.

Het gebruik van effectieve folkremedies in de strijd tegen de ziekte

Traditionele recepten voor genezers dienen als een effectief hulpmiddel bij de behandeling van psoriasis.

berkenteer voor psoriasis
 • Berkenteer- remt de celdeling, verlicht ontstekingen en jeuk. Toegepast in de vorm van: kompres - 10 g gemalen teerzeep wordt gecombineerd met 20 ml warm water tot een stabiel schuim. Breng een kwartier aan, spoel af en spoel af met kamille-infusie; zalven - 50 ml teer en ricinusolie worden gemengd met honderd gram honing en twee eiwitten van kippeneieren, die drie dagen in de koelkast worden bewaard. De plaques worden 's nachts uitgesmeerd met een dunne laag. De cursus duurt 1 maand.
 • Appelazijn- voor chemisch pellen met fruitzuur en het verlichten van jeuk, wordt het gebruikt als middel voor het behandelen van plaques op de hoofdhuid: een glas water en een kwart glas azijn zijn geschud, in een spuitfles gegoten. Irrigeer psoriasis-foci eenmaal per dag.
 • Zeezout- gebruikt voor mechanische peeling: gemengd met etherische olie en eenmaal per dag voorzichtig behandeld met de aangetaste gebieden; een zachte manier - een gaaskompres van vijftien minuten.
 • Zuiveringszout- vormt een alkalisch medium op het huidoppervlak: voor reiniging - 2 theelepels frisdrank worden in een glas warm water geroerd, de oplossing wordt 4-5 minuten in de hoofdhuid gewreven ; zalf - frisdrank en perzik of olijfolie worden gemengd tot een homogene pasta, twee keer per week op de hoofdhuid aangebracht onder een plastic dop, het is 's nachts mogelijk; gebruik bij het wassen - voeg een theelepel frisdrank toe aan de hoeveelheid shampoo die in de palm van je hand wordt gemeten en was daarna zoals gewoonlijk.
 • Drie procent waterstofperoxide- gebruikt in de vorm van: lotions - 2-3 theelepels peroxide per 50 ml water, 60-90 minuten bewaren; voor het behandelen van plaques - met onverdunde oplossing, voordat crèmes of zalven worden aangebracht.
 • Uien- schil, hak ze in aardappelpuree, leg ze in verschillende lagen gaas en wrijf de resulterende massa in de hoofdhuid. Vervolgens worden ze in polyethyleen gewikkeld en op een isolerende dop geplaatst. Bewaar het kompres een uur. Om de geur te verwijderen, na het wassen spoelen met water, waarin een paar druppels etherische olie zijn geroerd.
 • Stinkende gouwe- gebruikt in de vorm van: wijnmengsel - 300 g vers gras wordt vermalen in een vleesmolen, voeg 30 ml droge rode wijn toe, meng. Breng een kwartier aan op laesies, waarna ze worden afgewassen; alcoholtinctuur - een kwart glas gedroogde stinkende gouwe wordt gegoten met een halve liter medische alcohol, waarop enkele uren staat. De plaques zijn uitgesmeerd.
 • Oliën- voeden en verzachten de door psoriasis aangetaste huidgebieden.

Pinda, amandel, kokos, rozemarijn of olijfolie - in pure vorm of in een mengsel - lichtjes opwarmen en aanbrengen, zachtjes masserend de huid, een nacht onder een katoenen dop. Was 's morgens af met medicinale shampoo. Om oliën volledig te verwijderen, spoelt u af met water met daarin verdunde appelciderazijn.

Het gebruik van traditionele medicijnrecepten wordt overeengekomen met de behandelende arts.

Is het mogelijk om schilferende korstmossen voor altijd te genezen

Een adequate benadering van de behandeling van psoriasis, het competente gebruik van lokale en systemische geneesmiddelen, het volgen van een dieet en een gezonde levensstijl zorgen ervoor dat perioden van remissie zich jarenlang uitstrekken. Tot op heden zijn er geen gevallen van absolute genezing van psoriasis geregistreerd.

Wat te doen in geval van een exacerbatie om deze snel te verwijderen

Om een exacerbatie snel te verlichten, is het nodig om samen met een arts een uitgebreid plan met therapeutische maatregelen op te stellen en dit nauwgezet te volgen.

Het aantal middelen en methoden van therapie dat voor psoriasis wordt gebruikt, is groot. De belangrijkste taak is om de meest effectieve te kiezen, op basis van onze eigen observaties en aanbevelingen van een dermatoloog.