Psoriasis: foto, wat het is en hoe de ziekte wordt gediagnosticeerd

hoe ziet psoriasis eruit

Geschubd korstmos is een van de meest voorkomende chronische dermatosen. 5-7% (volgens verschillende auteurs) van de bevolking van de hele planeet lijdt aan symptomen van verschillende ernst. Deze ziekte is beter bekend als psoriasis. En als voorheen de pathologie alleen werd bestudeerd vanuit het oogpunt van huidlaesies, wordt het nu vaker beschouwd als een systemisch proces dat bijna alle organen omvat. Daarom gebruiken artsen soms de term "psoriatische ziekte", die in grotere mate klinische symptomen en pathofysiologische processen kenmerkt.

De belangrijkste oorzaak van pathologie wordt een specifieke auto-immuunreactie genoemd, een aanleg hiervoor wordt overgeërfd. Met andere woorden, op de vraag hoe infectieuze psoriasis is, antwoorden artsen ondubbelzinnig: de ziekte is absoluut niet gevaarlijk voor anderen. Voor het optreden van de symptomen is een combinatie van erfelijke genmutaties en de invloed van bepaalde provocerende factoren die een ketting van immunologische reacties veroorzaken noodzakelijk.

De belangrijkste schakel in de pathogenese van dergelijke dermatitis is de neiging van keratinocyten, die het grootste deel van de epidermale cellen vormen, tot verhoogde proliferatie, dat wil zeggen deling. In dit geval kunnen pathologische processen elk deel van het lichaam bedekken - de hoofdhuid (seborroïsche vorm), nagels op de vingers en tenen, de plantaire en palmaire zone, enz. Maar meestal is psoriasis symmetrisch gelokaliseerd op de flexieoppervlakken van de ledematen, rond de grote gewrichten (ellebogen, knieën in het onderbeen), langs de wervelkolom, inclusief de achterkant van de nek.

Afhankelijk van de pathogenetische mechanismen van de ontwikkeling van pathologie, is psoriasis verdeeld in twee soorten. De eerste komt voor bij bijna 70% van de patiënten. Het optreden ervan wordt geassocieerd met een complex systeem van HLA-antigenen; deze vorm van de ziekte wordt gekenmerkt door een manifestatie op relatief jonge leeftijd. Dit komt meestal voor op de leeftijd van 20-25 jaar, maar recentelijk is er een tendens geweest tot het verschijnen van plaque-achtige of traanvormige huiduitslag, kenmerkend voor psoriasis, zelfs bij zuigelingen (meestal de huid in de billen, geslachtsorganen en het gezicht). wordt beïnvloed). Foto's van dergelijke symptomen zijn gemakkelijk te vinden op het net.

verspreiding van psoriasis

Naast externe manifestaties gaat de ontwikkeling van de ziekte meestal gepaard met aanzienlijke schendingen van de interne organen, dit zijn:

 • Endocriene systeemaandoeningen. Bij adolescente meisjes en vrouwen worden exacerbaties van pathologie vaak geassocieerd met de menstruatiecyclus, de periode van borstvoeding, enz. Bij de meeste patiënten wordt ook een afname van de glucocorticoïde functie van de bijnieren gedetecteerd (moderne wetenschappers proberen dit feit in verband te brengen met het mechanisme van de ontwikkeling van de ziekte).
 • Metabole stoornissen. Dit zijn significante stoornissen van het stikstofmetabolisme, een afname van het albumine-gehalte met een gelijktijdige toename van het niveau van α-, β- en γ-globulines. Ook worden veranderingen in het vetmetabolisme gedetecteerd, die zich manifesteren in de vorm van hypercholesterolemie en hyperlipidemie. In de loop van klinische onderzoeken, die eind jaren 90 werden uitgevoerd, hebben experts een verband vastgesteld tussen de ernst van de manifestaties die kenmerkend zijn voor psoriasis en het niveau van vrij cholesterol.
 • Destructieve veranderingen in bindweefsel. Arthropathie komt gemiddeld voor bij 5-10% van de patiënten, en als het een vulgaire vorm van pathologie heeft, komt het voor in 6-7% van de gevallen, dan met pustuleus - in 32%. Artritis psoriatica kan op verschillende manieren voorkomen, de ernst van klinische manifestaties is te wijten aan genetische kenmerken. Maar meestal begint de ziekte agressief en veroorzaakt binnen 2 jaar ernstige destructieve veranderingen in de gewrichten, wat vaak tot invaliditeit leidt. Daarnaast is er een duidelijke relatie tussen de intensiteit van het ontstekingsproces in het kraakbeenweefsel en de epidermis.
 • Afwijkingen in de activiteit van het cardiovasculaire systeem. Al in de beginfase gaat psoriasis gepaard met ritmestoornissen in de vorm van tachy- of bradycardie, vergroting van de ventrikelgrootte, fibrotische veranderingen in de structuur van het myocardium en mitralisklepdefecten.
 • Aandoeningen van het maagdarmkanaal. Bij 93% van de patiënten bij wie psoriasis is vastgesteld, worden atrofische veranderingen in het slijmvlies van het spijsverteringsstelsel onthuld. Een afname van de afscheiding van zoutzuur, essentiële enzymen, wordt ook opgemerkt. Het proces van opname van voedingsstoffen wordt verstoord, wat leidt tot vitaminegebrek. Bovendien neemt ook de functionele activiteit van de lever af.

Soorten psoriasis

 • Allergisch
 • Op mijn voeten
 • Op de geslachtsdelen
 • Ellebogen
 • Op het hoofd

Diagnostiek

psoriasis op het lichaam

Psoriasis wordt meestal gediagnosticeerd door specifieke klinische manifestaties van de ziekte, die aanzienlijk verschillen van de symptomen van gewone dermatitis, waarvan het belangrijkste symptoom intense jeuk is. Maar relatief recent zijn nauwkeurig gerichte laboratoriumbloedonderzoeken algemeen beschikbaar gekomen om specifieke markers van auto-immuunprocessen te identificeren. Dit is de bepaling van de concentratie van verschillende interleukines, sommige vormen van HLA en tumornecrosefactor.

In moeilijke gevallen wordt een diagnostische biopsie gebruikt. Dit is meestal nodig om te differentiëren van lichen planus en roze korstmos, seborroïsche dermatitis, toxicodermie en andere soorten dermatosen en bacteriële puisten. Als artritis psoriatica wordt vermoed, is röntgenonderzoek en echografisch onderzoek van de gewrichten noodzakelijk.

Haemoscanning wordt in sommige steden op grote schaal aangeboden. Dit is een diagnostische methode die is gebaseerd op de detectie van een verscheidenheid aan ziekten, waaronder psoriasis, door middel van een druppel bloed. Maar in wetenschappelijke medische kringen wordt deze techniek met behoorlijk wat scepsis behandeld.

Psoriasis is een chronische ziekte die vatbaar is voor constante recidieven, en artsen vinden het soms moeilijk om te zeggen wat hen kan uitlokken. Daarom wordt patiënten sterk aangeraden zich te houden aan een strikt dieet en het gebruik van cosmetica te beperken. Voor huidverzorging thuis worden alleen speciale shampoos en crèmes getoond.

De behandeling van psoriasis is complex en omvat het gebruik van zowel externe middelen als geneesmiddelen in de vorm van injecties en tabletten. Dus voor lokale therapie worden meestal zalven met corticosteroïden voorgeschreven, evenals medicijnen die de huid helpen verzachten. De ernstige vorm van de ziekte, vooral artritis psoriatica, vereist het gebruik van sterke immunosuppressiva en cytostatica. Complexen met vitamines worden voorgeschreven.

In het stadium van remissie mogen pathologieën in een sanatorium worden behandeld. De patiënt krijgt zonnebaden of een solarium aangeboden, waarbij teer op de aangetaste delen van de huid wordt aangebracht, een verscheidenheid aan fysiotherapeutische procedures. Ook de psycho-emotionele toestand van de patiënt speelt een belangrijke rol in het therapieproces.

Psoriasisziekte: classificatie en symptomen

Er zijn veel classificatiesystemen voor deze pathologie, maar de meest geschikte en daarom gebruikelijke indeling wordt geacht te zijn gebaseerd op de kenmerken van het beloop, de prognose en het klinische beeld.Dus de ziekte psoriasis is van de volgende typen:

 • psoriasis vulgaris, die door de aard van de uitslag kan worden omgekeerd, vlekkerig, seborroïsch, enz . ;
 • artritis psoriatica met primaire betrokkenheid van de gewrichten;
 • psoriatische erythrodermie, waarvoor, naast huidmanifestaties, ook systemische manifestaties kenmerkend zijn;
 • pustuleuze psoriasis, die op zijn beurt is onderverdeeld in gegeneraliseerde (ziekte van het Tsumbush-type) en palmoplantaire (psoriasis van het Barber-type). Het verschil tussen deze vormen zit hem in de verdere prognose. De eerste behoort tot de snel voortschrijdende soorten van de ziekte en is daarom dodelijk, terwijl de klinische symptomen van de tweede redelijk vatbaar zijn voor medicamenteuze controle.
soorten psoriasis

De ziekte van psoriasis wordt bij de meeste patiënten gekenmerkt door een symmetrische opstelling van papulaire uitslag. Maar artsen benadrukken dat elk deel van niet alleen de huid, maar ook de nagels kunnen worden aangetast. Het belangrijkste element van de uitslag is de zogenaamde roze epidermale papule. Het heeft een platte vorm, een ruw oppervlak en is bedekt met zilverwitte schubben die gemakkelijk loslaten als ze worden geschraapt. Deze schaduw ontstaat door de opeenhoping van luchtbellen.

De grootte van de papels hangt af van het stadium van de ziekte. In het begin is het een paar millimeter, maar na verloop van tijd verspreidt de uitslag zich en versmelt zich in grote plaques met verschillende vormen. Psoriasis kan ook gepaard gaan met een combinatie van afzonderlijk geplaatste papels en een uitgebreide uitslag.

Een kenmerkend kenmerk van de pathologie is het Kebner-fenomeen, het wordt ook wel de psoriatische triade genoemd.

Dus wanneer een plaquette wordt afgeschraapt, treden de volgende veranderingen op:

 • begint een overvloedige scheiding van zilverachtige schubben, die lijken op krullen van een kaars (het fenomeen "stearinevlek");
 • na het verwijderen van de schubben gaat een nat "gelakt" oppervlak open (het fenomeen van psoriatische film);
 • met verder schrapen van de huid begint druppelbloeding (het fenomeen "bloeddauw").

Een andere classificatie van pathologie is gebaseerd op het uiterlijk van de uitslag en de grootte van de resulterende papels. Er zijn bijvoorbeeld dergelijke soorten psoriasis: punctaat, wanneer de elementen van de uitslag vergelijkbaar zijn met een speldenknop, ringvormig wanneer cirkels worden gevormd door de uitslag, geografisch wanneer papels samensmelten tot een afbeelding die eruitziet als een kaart, enz. zxp>

Bij 85% van de patiënten zijn huidlaesies gelokaliseerd op de armen en benen, in 70% van de gevallen strekt het zich uit tot aan de romp. Bij de helft van de patiënten (meestal meisjes en vrouwen) omvat de pathologie de geslachtsorganen. Vaak worden dergelijke uitslag gecombineerd met de vorming van papels in de haargroeizone op de kruin, slapen, achterkant van het hoofd, meestal is de uitslag hier centraal van aard. De nederlaag van de handpalmen en voetzolen wordt opgemerkt bij ongeveer elke tiende patiënt, in welk geval uitgebreide ronde, geschubde plaques worden gevormd, bedekt met groeven.

Dit is belangrijk

Psoriasis is een genetisch bepaalde auto-immuunziekte, dus het is niet besmettelijk voor andere mensen. Symptomen kunnen met bepaalde medicijnen onder controle worden gehouden, maar sommige kunnen alleen bij de apotheek worden afgeleverd op doktersrecept.

Psoriasisziekte: oorzaken, ernst, invloed op iemands levensstijl

De exacte oorzaken van de pathologie zijn relatief recent vastgesteld. Pas met de komst van middelen om erfelijke genetische mutaties te bestuderen, konden specialisten verklaren waarom psoriasis ontstaat. Nu is precies vastgesteld dat de oorzaak van het ontstaan van pathologie een auto-immuunproces is tegen de achtergrond van een erfelijke aanleg.

Redenen

Symptomen van huidlaesies treden op na blootstelling aan bepaalde factoren die de processen van verbeterde deling van keratinocyten stimuleren, en als gevolg van verzwakking van de mechanismen die ze onderdrukken.

Oorzaken die psoriasis kunnen veroorzaken zijn:

psoriasis op de ellebogen
 • nerveus of mentaal trauma, ernstige stress;
 • endocriene pathologieën (diabetes mellitus, schildklieraandoeningen);
 • chronische infectieziekten, meestal veroorzaakt door streptokokken;
 • schimmelinfecties van systemische of lokale aard;
 • immuundeficiëntie toestanden;
 • aandoeningen van metabolische processen, vooral lipiden en eiwitten;
 • een sterke verandering in de hormonale achtergrond;
 • langdurige onbehandelde parasitaire parasitaire aandoeningen.

Momenteel worden hypothesen opgesteld over het mogelijke effect van verschillende virussen op het genetisch apparaat van de epidermale cel.

Afhankelijk van de ernst van de klinische symptomen en het gebied van lokalisatie van huidlaesies, kan psoriasis in drie fasen optreden:

 • Licht, gekenmerkt door het verschijnen van enkele papels, bijna volledige afwezigheid van jeuk en vervelling van de huid.
 • Mediumgaat gepaard met schade van 3% tot 10% van het huidoppervlak, dus de symptomen zijn veel sterker, stoornissen van het spijsverterings- en cardiovasculaire systeem treden op.
 • Ernstig verlooppathologie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van ontstekingshaarden op meer dan 10% van het oppervlak van de epidermis. Bijkomende orgaanstoornissen worden uitgesproken.

De ziekte psoriasis heeft, net als andere dermatologische pathologieën, een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van leven, aangezien de huid het belangrijkste zichtbare deel van het lichaam is. En haar toestand heeft ongetwijfeld invloed op de aantrekkelijkheid van een persoon. En zijn gevoel van eigenwaarde hangt grotendeels af van de mate van acceptatie in de samenleving, de breedte van de vriendenkring, de inrichting van zijn persoonlijke leven.

psoriasis op de huid

Onesthetische klinische manifestaties van psoriasis, waarneembaar met het blote oog, leiden onder andere tot een speciale positie van een persoon. De patiënt voelt dat er voortdurend naar hem wordt gekeken, en soms wordt hij belachelijk gemaakt en veroordeeld. Daarom moet de patiënt de gebreken bedekken met kleding en een baard. Bovendien doen zich voortdurend alledaagse problemen voor die gezonde mensen niet kennen bij de keuze van een kapper, een schoonheidsspecialiste, een plek om te zwemmen, zowel in het zwembad als in het open water.

Al deze factoren hebben een aanzienlijke invloed op de psychosomatische toestand van een persoon. Er zijn constant aanpassingsproblemen in het team, wat vooral belangrijk is voor een tiener. Mensen hebben vaak moeite om een gezin te stichten, een baan te vinden, enz. Ongewenste reacties van het gebruik van verschillende geneesmiddelen die zijn ontworpen om de ziekte van psoriasis te verlichten, beïnvloeden de menselijke toestand niet op de beste manier.

Huidziekte psoriasis: belangrijkste behandelingen, recepten en voeding

Tot op heden is het onmogelijk om volledig van deze pathologie af te komen, en de therapie is gericht op het onderdrukken van het proces van ongecontroleerde deling van epidermale cellen. Daarom is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de huidziekte psoriasis overgaat in het stadium van remissie en dit stadium zo lang mogelijk te verlengen.

psoriasis op de rug en huid

Medicatie

Er is tegenwoordig geen algemeen aanvaard behandelregime voor pathologie, dus artsen kiezen fondsen voor lokaal of systemisch gebruik op basis van de ernst van de symptomen van de ziekte, de toestand van de persoon en het gebied van het aangetaste huidoppervlak. Preparaten voor uitwendig gebruik zijn alleen geschikt voor milde psoriasis. In andere gevallen is een gecombineerde behandeling vereist.

Gewoonlijk toegewezen:

 • hydraterende en ontstekingsremmende crèmes met keratolytische werking op basis van lanoline, salicylzuur, koolteer, enz . ;
 • zalven met corticosteroïden, die uitgesproken ontstekingsremmende eigenschappen hebben, dergelijke geneesmiddelen zijn de meest gebruikelijke manier om de symptomen van huidziekte psoriasis te elimineren;
 • plaatselijke toepassing van vitamine D-derivaten om bijwerkingen van het gebruik van hormonale crèmes te voorkomen;
 • orale retinoïden, die de celdeling van de epidermis remmen en celmembranen stabiliseren;
 • cytostatica die de auto-immuunreactie onderdrukken;
 • multivitaminecomplexen;
 • antihistaminica;
 • geneesmiddelen die enzymen bevatten;
 • hepatoprotectors;
 • enterosorbents;
 • psychotrope geneesmiddelen.

Dit is belangrijk

De huidziekte psoriasis is niet-infectieus, daarom worden er geen antibiotica gebruikt bij de behandeling, ze zijn alleen nodig in geval van complicaties.

Folk

Berkenteer is de meest aanbevolen alternatieve therapie. 'S Avonds moet het worden aangebracht op de aangetaste delen van de huid, een beetje laten weken en vervolgens worden bedekt met linnen of katoenen luiers. Wikkel dit alles erover in met perkament of gewoon dik papier, maar gebruik hiervoor in geen geval cellofaan. Dek af met een wollen sjaal en zet vast met een verband. De procedure wordt drie keer herhaald, waarna u met zeep moet baden. Zet deze cursus maximaal een maand voort. In plaats van berkenteer kunnen geraspte rauwe aardappelen op de laesies worden aangebracht.

Huidziekte psoriasis vereist een hypoallergeen dieet. Maar tegelijkertijd moet het rijk zijn aan alle noodzakelijke vitamines en mineralen. De basis van het dieet zijn groenten en fruit, met uitzondering van tomaten, aubergines, paprika's, citrusvruchten, rode appels, frambozen, aardbeien, etc. Je kunt er kruiden, wortelgroenten, knoflook en uien eten.

psoriasis op de benen

Mager gekookt vlees en peulvruchten zijn goede bronnen van proteïne. Het dieet kan ook bestaan uit granen, volkoren meelproducten, natuurlijk gedroogd fruit, plantaardige oliën. U moet zich echter onthouden van honing. Het wordt ook aanbevolen om minstens anderhalve liter water per dag te consumeren, de hoeveelheid zout en dierlijke vetten te verminderen. Alcoholische dranken, chocolade en andere producten met cacao zijn gecontra-indiceerd. Het is absoluut noodzakelijk om te stoppen met roken.

Preventie van pathologie is vooral nodig voor mensen van wie de naaste familieleden uit de eerste hand weten wat psoriasis een huidziekte is. Allereerst moeten nerveuze overbelasting worden vermeden, indien nodig de emotionele toestand onder controle houden met kalmerende middelen. Bovendien moet u de consumptie van voedsel, het gebruik van cosmetica en medicijnen die symptomen van een allergische reactie kunnen veroorzaken, vermijden. Tijdige sanering van virale of bacteriële infectiehaarden is ook noodzakelijk.