Psoriasis: hoe het eruit ziet in de beginfase, foto's van symptomen, behandelingskenmerken

Psoriasis is een ernstige systemische dermatologische aandoening. De ziekte wordt gekenmerkt door een chronisch beloop, is moeilijk, met periodes van verergering, gevolgd door remissie. Psoriasis kan verschillende vormen aannemen, vereist een integrale benadering van de behandeling en is gevaarlijk met een aantal complicaties.

Wat is psoriasis?

wat is psoriasis, de essentie van de ziekte

Psoriasis is een dermatologische aandoening die kan voorkomen bij volwassenen en kinderen.

Psoriasis is een niet-infectieuze ontstekingsziekte van de opperhuid. Pathologie wordt gekenmerkt door veranderingen in de huid, die zich manifesteren in de vorm van peeling en nodulaire formaties.

De eigenaardigheid van psoriasis is een chronisch golvend beloop. De ziekte is niet volledig te genezen; de therapie is gericht op het verminderen van de symptomen en zichtbare manifestaties van de ziekte. Perioden van exacerbaties worden gevolgd door perioden van remissie, die van enkele maanden tot meerdere jaren kunnen duren. Het is de duur van remissie die het criterium is voor het beoordelen van de effectiviteit van het geselecteerde behandelingsregime.

Psoriasis treedt voor het eerst op op jonge leeftijd. De ziekte kan voortschrijden en complicaties aan de gewrichten veroorzaken. Volgens statistieken verkort psoriasis de levensverwachting met gemiddeld 7 jaar.

Ondanks het feit dat het onmogelijk is om de pathologie te genezen, moet u de ziekte niet zijn gang laten gaan. Als er alarmerende symptomen optreden, dient u een dermatoloog te raadplegen. Een goed gekozen behandelingsregime stelt u in staat een vol leven te leiden, zonder achterom te kijken naar de ontsteking van de epidermis.

De oorzaken van psoriasis

De exacte redenen voor het begin van het pathologische proces zijn niet vastgesteld. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze pathologie.

 1. De auto-immuun aard van de ontwikkeling van de ziekte.Deze theorie is vrij wijdverbreid. Veel artsen zijn geneigd te geloven dat de ontsteking van de opperhuid het gevolg is van een immunopathologische storing in het lichaam, waardoor het menselijke immuunsysteem willekeurig de cellen van de opperhuid in verschillende delen van het lichaam begint aan te vallen. Als reactie op deze aanval treedt huidontsteking op. Deze theorie wordt ook ondersteund door een van de meest voorkomende complicaties van psoriasis, artritis psoriatica. In dit geval verspreidt het pathologische proces zich van de huid naar het bindweefsel van de gewrichten.
 2. Genetische theorie.Deze theorie verklaart waarom mensen met psoriasis kinderen kunnen krijgen met dezelfde diagnose. In dit geval geven genetische kenmerken alleen de kans op het ontwikkelen van de ziekte aan, maar bepalen ze niet vooraf psoriasis. Als ouders bijvoorbeeld vatbaar zijn voor verschillende dermatitis, ze worden gediagnosticeerd met psoriasis of ernstige vormen van eczeem, bestaat het risico dat kinderen ook chronische ontsteking van de opperhuid krijgen. Niettemin worden heel vaak volledig gezonde kinderen geboren bij patiënten met psoriasis, die misschien nooit in hun hele leven met dermatologische aandoeningen te maken krijgen, om nog maar te zwijgen van psoriasis.
 3. Neurogene theorie.Een andere vrij veel voorkomende verklaring voor de oorzaken van de ontwikkeling van de ziekte is neuropsychische stress. In het midden van de vorige eeuw uitgevoerde onderzoeken bleek dat patiënten met psoriasis een verhoogd gehalte aan de neurotransmitter acetylcholine hebben in de zenuwuiteinden van de inwendige organen en de epidermis. Als reactie op neuropsychische stress kan deze neurotransmitter theoretisch de ontwikkeling van ontstekingen in de epidermis veroorzaken. Bovendien werden bij patiënten met psoriasis ook disfuncties in de hersenstam en vegetatieve vasculaire aandoeningen aan het licht gebracht. Dit alles wijst op de neurose-achtige aard van de ziekte.
 4. Uitwisselingstheorie.Waarschijnlijk kan psoriasis het gevolg zijn van een algemene stofwisselingsstoornis. Een gebrekkige of verminderde opname van bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot een verandering in de structuur van de opperhuid en deze vatbaar maken voor negatieve invloeden, waardoor ontstekingen ontstaan.

Provocerende factoren

huidbeschadiging als provocerende factor bij de ontwikkeling van psoriasis

Nadat u de vermeende oorzaken van de ontwikkeling van de ziekte heeft behandeld, moet u letten op de factoren die mogelijk kunnen leiden tot het ontstaan van een ontsteking. Hier hebben we het over een soort triggers of triggers, onder invloed waarvan er ofwel de primaire manifestatie van psoriasis is, ofwel exacerbatie na remissie. Deze triggers zijn onder meer:

 • infectieziekten;
 • parasitaire besmetting;
 • hormonale veranderingen;
 • stress;
 • allergische reacties;
 • immunodeficiëntie;
 • huidbeschadiging;
 • agressieve invloeden van buitenaf op de epidermis.

Infectieziekten leiden tot een verminderde werking van het immuunsysteem. Vaak wordt na ernstige infecties bij adolescenten en jongeren de primaire manifestatie van psoriasis opgemerkt. Vanaf dit moment wordt er bij een persoon de diagnose gesteld, die hem zijn hele leven bijblijft. Infecties zijn niet de directe oorzaak van de ziekte, maar lokken de manifestaties uit. Ook kunnen parasitaire invasies in de lever het begin van een ontsteking veroorzaken.

Jonge vrouwen of adolescenten hebben een grotere kans om de primaire manifestatie van psoriasis te ervaren tegen de achtergrond van hormonale verstoringen. De puberteit wordt geassocieerd met uitgesproken veranderingen in het werk van het lichaam en snelle groei, wat leidt tot een verstoring van het immuunsysteem en theoretisch kan optreden als een trigger voor het ontstaan van huidontsteking.

Wanneer acetylcholine hoog is, is stress een van de meest voor de hand liggende triggers.

Ernstige stress is de oorzaak van de primaire manifestatie van psoriasis in 65% van de gevallen. Dezelfde aandoening kan leiden tot onderbreking van remissie en het begin van een exacerbatie.

Psoriasissymptomen kunnen ook optreden in gebieden met ernstige huidbeschadiging. Thermische blootstelling, brandwonden, diepe wonden - dit alles is potentieel gevaarlijk voor een persoon met een neiging tot deze ziekte. Schade aan de epidermis kan leiden tot het ontstaan van een exacerbatie en is vooral gevaarlijk in de vroege stadia van de ziekte, aangezien zich plaque-achtige neoplasmata vormen op de plaatsen van verwondingen. Bij sommige patiënten zijn exacerbaties het gevolg van blootstelling aan ultraviolette straling.

Is psoriasis besmettelijk?

De foto beschrijft heel duidelijk de eigenaardigheid van de symptomen van de ziekte psoriasis. Als de ontsteking is gelokaliseerd in open delen van het lichaam die zichtbaar zijn voor anderen (onderarmen, handen en handpalmen, gezicht en nek), kunnen patiënten misverstanden en walging ervaren. Desalniettemin is psoriasis, ondanks de specifieke symptomen, geen infectieziekte, wat betekent dat het helemaal niet besmettelijk is.

Contact met de huid van een psoriasispatiënt is absoluut veilig voor een vreemde. De ziekte wordt niet overgedragen door druppeltjes in de lucht, hematogeen of seksueel, aangezien het een gevolg is van interne aandoeningen in het lichaam, maar niet het effect van pathogene microben.

Veel mensen worden geïntimideerd door het verschijnen van een door psoriasis aangetaste huid. Dit kan een negatief effect hebben op het zelfgevoel van de patiënt, wat vaak leidt tot psychologische problemen zoals complexen en zelfontevredenheid. Een persoon die voor de eerste keer wordt gediagnosticeerd, zal met problemen in de samenleving te maken krijgen. In sommige gevallen bevelen artsen een cursus psychotherapie aan om hun ziekte en sociale aanpassing te accepteren.

Het mechanisme van de ontwikkeling van psoriasis

Het ontwikkelingsmechanisme van de ziekte psoriasis bestaat uit overmatige proliferatie van de belangrijkste cellen van de epidermis, keratinocyten. Dit proces brengt de ontwikkeling van een ontsteking met zich mee, die zich manifesteert door de infiltratie van de huid door lymfocyten en macrofagen. Visueel komt dit tot uiting in een verandering in de structuur van de epidermis. Het wordt dicht, keratinisatie verschijnt. De huid met psoriasis is erg schilferig.

Het ontstekingsproces leidt tot een verandering in de microcirculatie van het bloed in het getroffen gebied. Door de verdikking van de epidermis is er een sterke kwetsbaarheid van de haarvaten, waardoor de aangetaste gebieden een paars-paarse kleur krijgen.

Schilferende huid op het oppervlak van de plaque geeft een grijsachtige tint. Psoriasis wordt ook gekenmerkt door ernstige droogheid van de opperhuid.

Het proces van vorming van nieuwe foci van de ziekte wordt progressieve psoriasis genoemd. Deze fase duurt een bepaalde tijd en wordt dan vervangen door een stationaire fase. Het wordt gekenmerkt door de afwezigheid van enige verandering in de aard van de uitslag of het aantal huidlaesies.

De stationaire fase wordt na verloop van tijd vervangen door de regressieve fase. Tegelijkertijd worden de plaques kleiner, genezen ze geleidelijk en worden ze bijna onzichtbaar. Het reinigen van de huid tegen ontstekingen is het begin van remissie. Hoe lang het duurt, is vooraf niet te voorspellen, maar vroeg of laat wordt remissie weer vervangen door een progressief stadium van de ziekte.

Typische tekenen van psoriasis:

 • chronisch golvend verloop;
 • specificiteit van huidontstekingshaarden;
 • progressie bij elke exacerbatie;
 • veranderingen in de epidermis en haarvaten in het getroffen gebied.

De eigenaardigheid van behandelmethoden voor psoriasis hangt af van de vorm van de ziekte. In totaal worden verschillende klinische vormen onderscheiden, met kenmerkende symptomen en kenmerken van de cursus.

Classificatie van psoriasis - klinische vormen en kenmerken van symptomen

manifestaties van pustuleuze psoriasis op de handpalmen

De symptomen van psoriasis zijn afhankelijk van de vorm van de ziekte. Deze pathologie wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan vormen en symptomen, wat de zelfdiagnose bemoeilijkt.

Volgens het type ontsteking zijn er drie hoofdvormen van de ziekte:

 • plaque-achtig of vulgair;
 • pustuleus;
 • druppelvormig.

Plaque of vulgaire vorm van de ziekte is het meest voorkomende type psoriasis en wordt in 80% van de gevallen gediagnosticeerd. Deze pathologie kan elk deel van het lichaam aantasten. De ziekte wordt gekenmerkt door de vorming van een dichte nodulaire uitslag. De huid op de plaats van de uitslag wordt ontstoken en rood. Na verloop van tijd versmelten de knobbeltjes tot voldoende grote brandpunten die boven de huid uitsteken.

Over het algemeen is er geen jeuk bij plaque psoriasis. Ongemak door een droge huid is mogelijk. Jeuk wordt meestal opgemerkt bij extra blootstelling aan allergenen.

Pustuleuze psoriasis van de huid wordt gekenmerkt door de vorming van kleine blaasjes gevuld met licht exsudaat. De ziekte begint met de vorming van dichte knobbeltjes onder de huid, die naarmate ze groter worden, de vorm aannemen van huiduitslag met blaarvorming. In dit geval bevinden de bellen zich diep in de opperhuid, doen ze pijn als ze worden ingedrukt en kunnen ze gemakkelijk worden beschadigd. De huid rond de puisten zwelt op, wordt rood en begint na verloop van tijd te vervellen met gemakkelijk verwijderbare schubben. Meestal tast de ziekte de huid van de voeten, handen en rug aan, maar kan deze zich ook naar het lichaam verspreiden.

Guttate psoriasis dankt zijn naam aan het karakteristieke uiterlijk van de uitslag. Het heeft de vorm van een druppel, met een uitgesproken rand. De huid rond de elementen van de uitslag is gezwollen, rood gekleurd, jeukerig en pijnlijk. In het midden van de uitslag verandert de epidermis niet. De traanvormige vorm van de ziekte verloopt in een algemene vorm, dat wil zeggen dat de pathologie zich over het hele lichaam verspreidt.

Psoriasis kan elk deel van het lichaam aantasten. Bovendien worden de volgende vormen van de ziekte onderscheiden volgens de lokalisatie van de uitslag:

 • psoriasis op het buigoppervlak;
 • psoriatische onychodystrofie;
 • arthropathische psoriasis;
 • psoriatische erythrodermie.

Flexorpsoriasis treft alleen de plooien van de huid. Tegelijkertijd ziet de uitslag er niet uit als een plaque, maar is het een kleine rode vlek met een glad en glanzend oppervlak. Gebieden van de ziekte verspreiden zich - liesplooien, oksels, het gebied onder de borstklieren bij vrouwen. De pathologie verloopt in een vrij milde vorm, maar het is gevaarlijk door de toevoeging van een secundaire infectie als gevolg van beschadiging van de vlekken. Meestal wordt deze vorm van de ziekte verergerd door mycosen.

Onychodystrofie tegen de achtergrond van psoriasis is een laesie van de nagelplaten. Pathologie werkt zelden als een onafhankelijke ziekte, meestal als een complicatie van plaque psoriasis op de voeten en handen. De ziekte manifesteert zich door een verandering in de kleur en structuur van de spijkerplaten. Ze worden bleek, worden broos. In geavanceerde vormen leidt dit tot de volledige onomkeerbare vernietiging van nagels.

Arthropathische psoriasis is ook zelden een onafhankelijke ziekte. Dit is een systemische pathologie die bindweefsel aantast. Deze vorm van de ziekte wordt gekenmerkt door een ontsteking van de epidermis en gewrichten. Artritis psoriatica tast de kleine gewrichten van de vingers en tenen aan en leidt tot hun vervorming. In ernstige gevallen is het gevaarlijk om een handicap te ontwikkelen als gevolg van verlies van motorische functie in zieke gewrichten.

Hoe de symptomen van artritis psoriatica eruit zien, is duidelijk op de foto - dit zijn zwelling en verdikking van de vingers, misvorming van de gewrichten en beperkte mobiliteit

Hoe psoriasis begint: symptomen van de beginfase

tekenen en symptomen van psoriasis in een vroeg stadium

Bij ernstige pathologie kunnen de getroffen gebieden samensmelten en symptomen van uitgebreide omvang vormen.

Hoe psoriasis er in de beginfase precies uitziet, hangt af van de vorm van de ziekte. Psoriasis vulgaris begint met dichte knobbeltjes onder de huid. Ze komen boven de epidermis uit, zijn goed gepalpeerd, maar veroorzaken geen ongemak. De huid rond de knobbeltjes begint snel af te pellen. Na enige tijd versmelten de knobbeltjes tot grote brandpunten van de uitslag, er vormt zich een plaque.

Pustuleuze psoriasis begint met knobbeltjes diep onder de huid die aan de buitenkant onzichtbaar zijn, maar perfect voelbaar. De huid rond de elementen van de uitslag zwelt op, doet pijn bij druk en mechanische schade.

Psoriasis guttata is de vorming van kleine huiduitslag op grote delen van de huid. De meest voorkomende lokalisatiegebieden zijn dijen, borst en rug. De uitslag ziet eruit als een druppel met een uitgesproken rand.

Om te begrijpen hoe psoriasis er in het beginstadium uitziet, moet u de specifieke kenmerken van huidveranderingen tijdens ontsteking kennen - knobbeltjes verschijnen eerder, later versmelten ze, en pas dan vormen zich grote plaques.

In de beginfase van de ziekte komt peeling matig tot uiting, ongeacht de vorm van de ziekte. Naarmate de huid vordert, verandert deze, wordt ze dicht, verschijnen er grote peelinghaarden

Symptomen en kenmerken van verschillende vormen van de ziekte

Hoe psoriasis er op het lichaam uitziet, hangt af van de vorm van de ziekte. Elk type pathologie heeft zijn eigen kenmerken.

Kenmerken van psoriasis vulgaris:

 • lokalisatie: benen, armen, onderarmen, rug, borst, nek;
 • uitslag: grote dichte plaques met overvloedige afschilfering;
 • er is geen ander ongemak dan een gevoel van beklemming;
 • Nadat de tandplak is genezen, blijft de huid gekleurd.

Psoriasis vulgaris leidt tot een verminderde pigmentproductie in het getroffen gebied. Nadat de plaques zijn verdwenen, wanneer ze volledig genezen en verdwijnen, doen ouderdomsvlekken denken aan psoriasis. In plaats van de plaques kunnen er bruine vlekken zijn, lichte gebieden als gevolg van onvoldoende pigmentatie of paarse vlekken die op littekens lijken.

Specificiteit van symptomen van pustuleuze psoriasis:

 • lokalisatie: distale uiteinden van de ledematen;
 • huiduitslag: dichte blaasjes met niet-geïnfecteerd (niet-etterend) exsudaat;
 • secundaire symptomen: pijn en jeuk, algemene malaise, koorts;
 • bestaat er een risico op infectie van de elementen van de uitslag.

Pustuleuze psoriasis is de meest ernstige vorm van de ziekte. In zeldzame gevallen wordt het gegeneraliseerd en treft het de huid van het hele lichaam. In dit geval kunnen de bellen samensmelten tot grote formaties. Na hun oplossing kunnen er littekens op de huid achterblijven.

Traanpsoriasis heeft de volgende kenmerken:

 • lokalisatie: benen, dijen, schouders, nek, behaarde delen van de lichaamshuid;
 • vorm van de uitslag: kleine puntjes, druppels of cirkels, met gezwollen huid rond de uitslag;
 • geen pijn of jeuk;
 • de lichaamstemperatuur kan stijgen als er huiduitslag optreedt.

Psoriasis guttata ontwikkelt zich vaak tegen een achtergrond van verminderde immuniteit na een infectieziekte, ondanks het feit dat de ziekte zelf auto-immuun is en niet infectieus. Deze vorm van de ziekte treedt vaak voor het eerst op in de adolescentie na een streptokokkeninfectie.

Diagnostiek

hoe psoriasis op de huid te diagnosticeren

Een ervaren arts kan de symptomen van psoriatische aandoeningen gemakkelijk identificeren door visueel onderzoek.

Plaque psoriasis is gemakkelijk te diagnosticeren. Een visueel onderzoek is voldoende voor een ervaren dermatoloog om een voorlopige diagnose te stellen. Daarnaast wordt er een test uitgevoerd voor de zogenaamde psoriatische triade. Dit is een specifieke huidreactie die optreedt als reactie op het afschrapen van tandplak.

Psoriasis guttata wordt ook gediagnosticeerd op basis van visueel onderzoek. Bij pustuleuze psoriasis wordt een differentiële diagnose met bacteriële huidziekten uitgevoerd.

In het geval van psoriasis van flexieoppervlakken is aanvullend onderzoek vereist om de schimmelachtige aard van huidontsteking uit te sluiten. Er zijn geen specifieke laboratoriumtesten vereist, aangezien psoriasis niet leidt tot veranderingen in de samenstelling van het bloed.

Hoe wordt psoriasis behandeld?

Hoe psoriasis kan worden genezen, hangt af van de vorm en ernst van de symptomen. Pathologie is niet volledig te genezen, therapie is gericht op het bereiken van een stabiele remissie. De eigenaardigheid van psoriasis is dat er geen universeel behandelingsregime is. Voor psoriasis omvat de behandeling:

 • medicamenteuze behandeling;
 • nutritionele aanpassingen;
 • fysiotherapie;
 • spabehandeling.

Er zijn een aantal basisgeneesmiddelen, maar deze zijn niet geschikt voor alle patiënten. De primaire taak van de arts is om te bepalen welke soorten medicijnen geschikt zijn voor een bepaalde patiënt. Bovendien is het in sommige gevallen nodig om een tiental verschillende medicamenteuze behandelingsregimes te proberen voordat de optimale richting van medicamenteuze therapie wordt gekozen.

Zalven en crèmes voor de huid

Hoe kan psoriasis worden genezen? Wetenschappers en artsen worstelen al meer dan twaalf jaar met dit probleem, maar er zijn nog steeds geen medicijnen die de ziekte effectief kunnen genezen. Conservatieve therapie suggereert het gebruik van zalven en huidcrèmes.

Middelen voor uitwendig gebruik zijn onderverdeeld in onverschillig en hormonaal.

Hormonale zalven zijn onveilig en veroorzaken in sommige gevallen verergering van de symptomen, dus dermatologen verlaten deze behandelmethode steeds vaker en kiezen voor onverschillige zalven en fysiotherapie.

Onverschillige zalven zijn preparaten met een natuurlijke samenstelling, verrijkt met verschillende vitamines en micro-elementen. Ze zijn gericht op het stoppen van ontstekingen, het verminderen van schilfering en het verzachten van de huid.

Kruidenzalven met ontstekingsremmende eigenschappen kunnen worden gebruikt bij de behandeling van psoriasis. Bij afwezigheid van allergieën is het toegestaan om medicijnen met propolis te gebruiken. Zalven met aardolieproducten worden veel gebruikt, die de huid effectief verzachten.

Bij ernstige ontsteking wordt hormoontherapie gebruikt. Dit zijn zalven met corticosteroïden. In ernstige gevallen kunnen injecties met dergelijke medicijnen worden voorgeschreven.

Interne voorbereidingen

Naast actuele producten heeft psoriasis pillen nodig. Als de aanmaak van vitamine D verstoord is, is de inname van deze stof geïndiceerd. Zorg ervoor dat u hepatoprotectors voorschrijft, omdat een ontsteking van de epidermis de leverfunctie negatief beïnvloedt, vooral bij een langdurig beloop van psoriasis.

Ziekte wordt verergerd door stress. Neurosen en andere psychische stoornissen leiden tot een verslechtering van het beloop van de ziekte. In dit opzicht wordt traditionele therapie noodzakelijkerwijs aangevuld met kalmerende middelen. Voor psoriasis worden anti-angstmedicijnen voorgeschreven om stress te bestrijden. Voor langdurig gebruik kan medicinale valeriaan-, moederkruid- of pioenworteltinctuur worden voorgeschreven.

De nieuwste methoden voor de behandeling van psoriasis zijn methoden die gericht zijn op het onderdrukken van overmatige proliferatie van huidcellen. Bij ernstige vormen van de ziekte kunnen immunosuppressiva en antineoplastische geneesmiddelen worden voorgeschreven.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een must voor behandeling. Voor psoriasis gelden:

 • PUVA-therapie;
 • ultraviolette straling (UFO);
 • lasertherapie;
 • selectieve fototherapie;
 • electrosleep.

Elke methode heeft zijn eigen kenmerken, maar alle methoden om de ontstoken epidermis te beïnvloeden stimuleren metabolische processen en stoppen overmatige celproliferatie.

In het geval van verergering van psoriasis in de zomer onder invloed van UV-stralen, is het noodzakelijk om de kwestie van fysiotherapie zorgvuldig te benaderen. Ultraviolette technieken kunnen averechts werken en de symptomen verergeren.

Electrosleep is geïndiceerd bij ernstige psychische problemen en ernstige stress. Deze methode laat vrij goede resultaten zien bij de behandeling van psoriasis.

Folkmedicijnen

Therapie met folkremedies voor psoriasis omvat het gebruik van zelfgemaakte verzachtende zalven en medicinale planten met kalmerende eigenschappen.

Om huidoedeem te verminderen, worden baden met sparren takken, wrijven van de huid met kamille-afkooksel aanbevolen. Zalven worden bereid op basis van dooiers, boter, reuzel. Hun belangrijkste doel is om de huid te verzachten, zodat dit psoriasis niet zal genezen.

Voor interne inname worden afkooksels van citroenmelisse, sint-janskruid en kamille aanbevolen. Thuis kunt u kalmerende tincturen bereiden van valeriaanwortel of moederkruid.

Voeding voor psoriasis

Dieet speelt een belangrijke rol bij de behandeling. Bij verergering van psoriasis wordt aanbevolen om allergene voedingsmiddelen van de voeding uit te sluiten. Omdat de ziekte de werking van de lever negatief beïnvloedt, moet men alcohol, vet en gefrituurd voedsel opgeven. Gerookt vlees en augurken, halffabrikaten, koolzuurhoudende dranken en koffie zijn verboden.

De voorkeur gaat uit naar fruit en groenten, mager vlees, vis. Voor psoriasis is het handig om noten te eten, omdat ze rijk zijn aan B-vitamines, die nodig zijn voor de normale werking van het zenuwstelsel.

Spa-behandeling

kuur voor psoriasis op het lichaam

Kuurbehandeling is medische zorg, die wordt uitgevoerd voor preventieve en revalidatiedoeleinden bij psoriasis.

Behandeling met mineraalwater wordt veel gebruikt bij psoriasis. Patiënten worden aanbevolen thermale bronnen van de Karpaten, Bulgarije, Turkije. Een goed resultaat wordt bereikt bij het bezoeken van sanatoria en kuuroorden, waar hydrotherapie wordt uitgevoerd met behulp van vissen die verhoornde huiddeeltjes opeten.

Voor psoriasis, zeelucht en zeezout is therapeutische modder nuttig. Sanatoriumbehandeling wordt jaarlijks aanbevolen. Samen met medicatie en fysiotherapie helpt deze methode om aanhoudende remissie te bereiken.

Psoriasis en het leger

De milde vorm van psoriasis is niet in alle gevallen vrijgesteld van militaire dienst. Bij wijdverbreide psoriasis op de huid, die vaak verergert, kan een man categorie "B" worden toegewezen, maar het is noodzakelijk om een volledig medisch onderzoek te ondergaan en om de zes maanden een certificaat van behandelingsresultaten in te dienen.

In het geval van een gegeneraliseerde vorm van de ziekte met complicaties in de gewrichten en ineffectiviteit van immunosuppressieve behandeling, kan een man categorie "D" worden toegewezen.

Kwaliteit van leven en prognose

Psoriasis verslechtert de kwaliteit van leven aanzienlijk, voornamelijk als gevolg van problemen met sociale aanpassing in de gegeneraliseerde vorm van de ziekte. Gecompliceerde psoriasis heeft een negatieve invloed op het algemene welzijn en verslechtert de werking van interne organen, voornamelijk de lever.

Complicaties van psoriasis strekken zich uit tot in de gewrichten. In ernstige gevallen kan dit leiden tot hun vervorming, verminderde motoriek en invaliditeit.

Tegelijkertijd stelt de juiste therapie de patiënt in staat om ten volle van het leven te genieten. Ondanks het feit dat bij psoriasis de prognose voorwaardelijk ongunstig is, omdat de ziekte ongeneeslijk is, kan een persoon leren naast zijn diagnose te bestaan.