Psoriasis — oorzaken, symptomen, foto ' s, soorten en behandeling van psoriasis

Psoriasis een chronische, niet-overdraagbare ziekten, dermatose, beïnvloeden vooral de huid. Psoriasis meestal veroorzaakt de vorming van overmatig droge, rode vlekken op het oppervlak van de huid. Echter, sommige patiënten met psoriasis hebben geen zichtbare letsels.

Psoriasis

De ernst van de ziekte kan variëren in de verschillende patiënten en zelfs in één en dezelfde patiënt tijdens de periodes van remissie en exacerbatie in een zeer breed assortiment, van kleine lokale laesies naar een volledige dekking van het hele lichaam van plaque psoriasis. Vaak is er een neiging tot progressie van de ziekte in de tijd (vooral als onbehandeld), de weging en de toegenomen frequentie van exacerbaties, verhoging van het getroffen gebied, en de betrokkenheid van nieuwe gebieden van de huid. Bij sommige patiënten is er een continue verloop van de ziekte zonder spontane remissies, of zelfs een continue progressie. Vaak ook van invloed op de nagels op de handen en/of voeten (psoriatica onihodistrofiya). Nail betrokkenheid kan worden geïsoleerd en waargenomen in de afwezigheid van cutane laesies. Psoriasis kan ook leiden tot ontsteking van de gewrichten, de zogenaamde psoriatische artropathie artritis of artritis psoriatica. Van 10% tot 15% van de patiënten met psoriasis hebben ook last van artritis psoriatica.

Er zijn veel verschillende middelen en methoden voor de behandeling van psoriasis, maar vanwege de chronische recidiverende aard van de ziekte zelf, en vaak een neiging om de voortgang in de tijd, psoriasis is een vrij moeilijk om de ziekte te behandelen. Volledige genezing is op dit moment niet mogelijk (dat is, psoriasis is ongeneeslijk op het huidige niveau van de ontwikkeling van de medische wetenschap), maar mogelijk meer of minder lang, meer of minder complete remissie (met inbegrip van het leven). Echter, het is altijd een risico van terugval.

Oorzaken van psoriasis

 • Stress, depressie;
 • Infectie van de huid, met name virussen, bacteriën (stafylokokken. Streptococcus), schimmels (Candida);
 • Genetische aanleg;
 • Metabole stoornissen die van invloed zijn op de regeneratie van huidcellen;
 • Een storing in het endocriene stelsel (hormonale stoornissen)
 • Plaque
 • Ziekten van het maag-darmkanaal enteritis, colitis, dysbacteriosis (dysbiose);
 • Allergieën;
 • Ziekten van de lever.

Lees meer over de oorzaken van psoriasis

De verminderde barrièrefunctie van de huid (in het bijzonder, mechanische beschadiging of irritatie, wrijving en druk op de huid, overmatig gebruik van zeep en wasmiddelen, contact met oplosmiddelen, detergenten, alcohol-bevattende oplossingen, de aanwezigheid van geïnfecteerde laesies op de huid of huid allergieën, overmatige droogheid van de huid) ook een rol spelen in de ontwikkeling van psoriasis.

Psoriasis is grotendeels eigenzinnige huid-en vaatziekten. De meeste patiënten ervaren het suggereert dat psoriasis kan spontaan verbeteren of verergert zonder aanwijsbare reden. Studies van verschillende factoren die te maken hebben met de gebeurtenis, ontwikkeling of verergering van psoriasis hebben de neiging om op basis van de studie van kleine, meestal ziekenhuis (niet extramurale), dat is zonder meer een ernstige groepen van patiënten met psoriasis. Daarom zijn deze studies vaak te lijden van het gebrek aan representativiteit van de steekproef en het onvermogen om het identificeren van causale relaties in de aanwezigheid van een groot aantal andere (inclusief onbekend of nog niet geïdentificeerd) factoren die van invloed zijn op de aard van psoriasis. Vaak verschillende studies tegenstrijdige bevindingen. Echter, de eerste tekenen van psoriasis lijken vaak na een trauma (lichamelijk of geestelijk), schade aan de huid in plaats van de eerste verschijning van de psoriatische laesies en/of verleden streptokokken infectie. Voorwaarden, volgens een aantal bronnen die kunnen bijdragen aan de verergering of verergering van psoriasis zijn acute en chronische infecties, stress, klimaatverandering, en de verandering van de seizoenen. Sommige geneesmiddelen, volgens verschillende bronnen, zijn geassocieerd met een verergering van psoriasis, of zelfs kan leiden tot de eerste verschijning. Overmatig alcoholgebruik, Roken, overgewicht of obesitas, slechte voeding kan verergeren psoriasis of een belemmering vormen voor haar behandeling, te provoceren ergernis. Haarlak, sommige crèmes en hand lotions, cosmetica en parfums, huishoudelijke chemicaliën kan ook leiden tot verergering van psoriasis in sommige patiënten.

Plaque psoriasis

Van de Psoriasis zijn de meeste ontwikkelt zich vaak bij patiënten met initieel een droge, gevoelige huid dan patiënten met een vette of een goed gehydrateerde huid, en is veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Één en dezelfde patiënt met psoriasis vaak voor het eerst wordt weergegeven in gebieden meer droge of meer dunne huid dan in de gebieden van de vette huid en wordt meestal weergegeven in de plaatsen van de schade van de integriteit van de huid, zoals krassen, krassen, schaafwonden, schrammen, snijwonden, in de plaatsen die worden blootgesteld aan wrijving, druk of neem contact op met agressieve chemicaliën, reinigingsmiddelen, oplosmiddelen. Er wordt van uitgegaan dat dit fenomeen laesies van psoriasis vooral een droge, gevoelige of beschadigde huid geassocieerd met infectie, die het infecterende organisme doordringt in de huid snel, met minimale afscheiding van talg (die onder andere omstandigheden, beschermt de huid tegen infecties) of beschadiging van de huid. De meest gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van psoriasis, dus tegengesteld aan de meest gunstige voorwaarden voor een schimmelinfectie van de voeten (de zogenaamde "voetschimmel") of de oksels, lies. Voor de ontwikkeling van schimmelinfecties is het meest gunstig vochtige, natte huid, bij psoriasis, integendeel, droog. Doorgedrongen tot droge huid een infectie veroorzaken droge (niet-exsudatieve), chronische ontstekingen, die, op zijn beurt, zorgt ervoor dat de karakteristieke symptomen van psoriasis, zoals jeuk en de toegenomen proliferatie van de huid cellen. Dit op zijn beurt leidt tot een verdere toename van de droogte van de huid als gevolg van een ontsteking en uitgebreide proliferatie van keratinocyten en omdat de besmetting van het lichaam verbruikt vocht, die anders zou dienen te hydrateren de huid.

De symptomen van psoriasis

 • Ernstige jeuk op de huid;
 • De verschijning op de huid kleine uitslag aan de ontwikkeling van meer liquide, onthullen, een korstje, en vervolgens samengevoegd tot een enkele inflammatoire gebieden en bedekt met een grijs-wit, soms met een gelige tint (de zogenaamde psoriatische plaques);
 • Bloeden plaques;
 • Nagel psoriasis het eerste dikker, dan delamineert en nail verdwijnt;
 • Eventuele pijn in de gewrichten.
Chronische plaque Psoriasis

De ernst van de psoriasis (psoriasis fase)

Psoriasis meestal klassificeret op de ernst voor:

 • Psoriasis van 1 graad (met milde laesies minder dan 3% van de oppervlakte van de huid);
 • Psoriasis 2 graden (matige ernst met laesies van 3 tot 10% van de oppervlakte van de huid);
 • Psoriasis graad 3 (ernstig, waarbij meer dan 10% van de oppervlakte van de huid).

Psoriatische laesies van de gewrichten wordt beschouwd als een ernstige vorm van psoriasis, ongeacht het getroffen gebied van de huid.

Vormen van psoriasis

Psoriasis kan worden weergegeven in verschillende vormen. Opties zijn onder andere psoriasis vulgaris (eenvoudige, gewone), of, anders, plaque psoriasis (psoriasis vulgaris, plaque psoriasis), pustuleuze psoriasis (psoriasis pustulosa), daling-vormige of punt psoriasis (psoriasis guttata), psoriasis flexor oppervlakken (flexural psoriasis). Deze sectie geeft een korte beschrijving van elk type van psoriasis, samen met de bijbehorende code volgens de Internationale classificatie van ziekten (ICD-10).

Plaque psoriasisof psoriasis vulgaris, psoriasis vulgaris, eenvoudige psoriasis (psoriasis vulgaris) is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Het is waargenomen in 80% — 90% van alle patiënten met psoriasis. Plaque psoriasis vulgaris meest vaak gezien in de typische vlekken op het oppervlak van een gezonde huid sites ontstoken, rode, warme huid, bedekt met grijs of zilverwit, gemakkelijk pellen, schilferige, droge en verdikte huid. Rode huid onder de gemakkelijk afneembare grijs of zilver laag is gemakkelijk gewond en bloedend, want het bevat een groot aantal kleine schepen. Deze sites zijn typische psoriatische laesies worden genoemd psoriatische plaques. Psoriatische plaques leiden vaak tot een toename in grootte en samengevoegd met de naburige plaques, die de hele plaat plaques ("paraffine meren").

Psoriasis flexor oppervlakken (flexural psoriasis), of "inverse psoriasis" (inverse psoriasis) ziet er gewoonlijk als strak, schilferige of met minimale peeling, vooral niet uitsteken boven het oppervlak van de huid rood ontstoken plekken, die zich uitsluitend in de huid plooien, met geen of minimale letsels in andere gebieden van de huid. Meestal is deze vorm van psoriasis is van invloed op de plooien in de vulva, lies, binnenkant van de dijen, oksels, onder de plooien verhoogd wanneer overgewicht maag (pannus psoriatica), en in de huidplooien onder de Borsten bij vrouwen. Deze vorm van psoriasis is in het bijzonder kwetsbaar is voor veroudering onder invloed van wrijving schade aan de huid en zweet, en is vaak begeleid of gecompliceerd door secundaire schimmelinfectie of streptokokken pyodermie.

Oorzaken van psoriasis

Guttata psoriasis (psoriasis guttata) wordt gekenmerkt door een groot aantal kleine vlekken op het oppervlak van een gezonde huid, droge, rode of paarse (tot paars), vergelijkbaar zijn in vorm aan de druppels, scheuren of kleine puntjes, cirkels elementen van vernietiging. Deze psoriatica elementen meestal bedekken grote oppervlakken van de huid, meestal op de dijen, maar kan ook voorkomen op de schenen, onderarmen, schouders, hoofdhuid, nek, rug. Psoriasis guttata is vaak voor het eerst ontwikkelt of is verergerd na een streptokokken-infectie, meestal na een keelontsteking of streptokokken faryngitis.

Pustuleuze psoriasis of exsudatieve psoriasis is de meest ernstige van de huid vormen van psoriasis ziet eruit als verheven boven het oppervlak van de gezonde huid, blaasjes of blaren gevuld met niet-geïnfecteerde, transparante inflammatoire exsudaat (pustels). De huid onder en boven de oppervlakte en rond de puisten is rood, warm, gezwollen, ontstoken en verdikt, het schillen gemakkelijk af. Er kan een secundaire infectie van de puisten, in dit geval, het exsudaat wordt etterig. Pustuleuze psoriasis kan beperkt worden gelokaliseerd, met de meest voorkomende locaties zijn de distale extremiteiten (handen en voeten), dat is, het onderbeen en de onderarm, het heet palmoplantaris puistjes (palmoplantaire pustulose). In andere, meer ernstige gevallen, pustuleuze psoriasis kan veralgemeend worden, met grote puisten over het oppervlak van het lichaam en de neiging om ze samen te voegen tot grotere puisten.

Nagel psoriasis, of psoriatica onihodistrofiya leidt tot verschillende veranderingen in het uiterlijk van de nagels aan de vingers of tenen. Deze veranderingen kunnen bestaan uit een combinatie van een verandering van de kleur van de nagels en het nagelbed (vergeling, witten), het uiterlijk van de nagels en onder de nagels stippen, vlekken, cross-strepen van de nagel lijnen, verdikking van de huid onder de nagels en rond het nagelbed, scheiding en verdikking van de nagel, volledig verlies van nagels (onycholyse) of de ontwikkeling van de toegenomen broze nagels.

Artritis psoriaticaof psoriatische artropathie, arthropathic psoriasis wordt begeleid door een ontsteking van de gewrichten en het bindweefsel. Artritis psoriatica kan invloed hebben op de gewrichten, maar meestal de kleine gewrichten van de distale kootjes van de vingers en/of tenen. Het wordt meestal veroorzaakt zwelling van de vingers en tenen bekend als dactylitis psoriatica. Artritis psoriatica kan ook van invloed zijn op de heup, knie, schouder gewrichten, gewrichten van de wervelkolom (psoriatica ankylopoetica). Soms psoriatische artritis in de knie of heup gewrichten en vooral psoriatica ankylopoetica is meer uitgesproken, wat leidt tot ernstige invaliditeit van de patiënt, het onvermogen om te bewegen zonder speciaal gereedschap. De sterfte in deze meest ernstige vormen van artritis psoriatica is toegenomen, sinds de immobilisatie van de patiënt in het bed draagt bij aan doorligwonden en longontsteking. Ongeveer 10 tot 15 procent van de patiënten met psoriasis hebben ook last van artritis psoriatica.

Psoriasis op de maag,

Psoriatica erythroderma, of erythrodermische psoriasis verschijnt wijdverspreide, vaak met een gegeneraliseerde ontsteking en huidschilfering, afschilfering van de huid op het geheel of een groot deel van het oppervlak van de huid. Psoriatica erythroderma kan gepaard gaan met intense jeuk, oedeem van de huid en het onderhuidse weefsel,huid pijn. Psoriatica erythroderma is vaak het gevolg van verergering van psoriasis vulgaris in de instabiele koers, vooral bij een plotselinge, abrupte opzegging van systemische therapie of lokale glucocorticoïden. Kan ook optreden als gevolg van een provocatie van alcohol, mentale stress, intercurrent infecties (zoals verkoudheden). Deze vorm van psoriasis kan fataal zijn, omdat de extreme ontsteking en schilfering of afschilfering van de huid breken het vermogen van het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren en de barrière functie van de huid, die kan worden bemoeilijkt door gegeneraliseerde pyodermie of sepsis. Echter, een beperkt, gelokaliseerde psoriatica erythroderma kan zelfs het eerste symptoom van psoriasis, later omgevormd tot vulgaire plaque psoriasis.