Psoriasis van de hoofdhuid: basisprincipes van de behandeling

Het is bekend dat 80% van de patiënten met psoriasis hebben in meer of mindere mate van letsels van de huid van de hoofdhuid. In sommige gevallen, de hoofdhuid is de enige lokalisatie van psoriatische laesies. Gezien de speciale "maatschappelijke betekenis" van de hoofdhuid, de aanwezigheid van chronische ziekten in dit gebied wezenlijk in strijd is met de kwaliteit van leven voor 80% van de patiënten.

Psoriasis op het hoofd

Een recente studie gewezen op de impact van psoriasis op de patiënten (n=723), 97% van de gemelde overtreding van een dagelijkse manier van leven. 28% van de patiënten met psoriasis die hebben deelgenomen aan de studie in 2005, gewezen op de problemen met het krijgen van diensten in de schoonheidssalons. Patiënten met psoriasis laag gevoel van eigenwaarde, waardoor hun sociale relaties. Volgens een studie psoriasis is significant gecorreleerd met de geestelijke gezondheid (p < 0,01).

Specifieke signalen die kunnen bijdragen aan de gevoeligheid voor PWCG

 • Samen met de aanwezigheid van lange terminale haren en een hoog niveau van productie van talg in de hoofdhuid wordt gekenmerkt door een verbeterde huidschilfering van keratinized anuclear cellen. De hoge concentratie van follikels, gebrek aan zonlicht, de beperking van UV-blootstelling, die meestal vermindert de ontwikkeling van psoriatische laesies.
 • Oorzaak van de ontsteking, de bacteriën (in patiënten met PWCG werd geïsoleerd schimmel soort Malassezia globosa, en de aanname over de relatie met de ernst van de ziekte).
 • Herhaalde wrijving en schade aan de hoofdhuid (het Koebner fenomeen) wanneer het kammen of de toepassing van apparaten voor installatie).

Kliniek psoriasis van de hoofdhuid

Psoriasis van de hoofdhuid wordt begeleid door de verschijning op de huid karakteristieke huiduitslag presenteert met vlekken, of meer platen van licht roze tot bruin-rood. In de meeste gevallen, de letsels geïnfiltreerd van de minimaal voelbaar voelbaar hoogte boven het niveau van de gezonde huid tot ernstige infiltratie van meer dan 1 mm.

Dubitandum vragen:

 • psoriasis en/of seborrheic dermatitis;
 • psoriasis en haaruitval;
 • psoriasis en littekens;
 • psoriasis en haar groei;
 • psoriasis – inverse Koebner fenomeen of Reinbek
Psoriasis van het hoofd

Psoriasis en/of seborrheic dermatitis (SD)

In de diagnose kan optreden met een aantal problemen in de lokalisatie van het pathologische proces uitsluitend op de hoofdhuid. Veel patiënten met psoriasis werd in eerste instantie gediagnosticeerd met diabetes.

Differentieel-diagnostische tekenen van psoriasis en diabetes:

 • voor psoriasis, in tegenstelling tot DM, wordt gekenmerkt door een meer ernstige infiltratie van letsels door de acanthosis en Hyper-proliferatie van de epidermis;
 • de uitslag van de psoriasis vaak verder gaan dan het harige gedeelte van de hoofdhuid, op het voorhoofd (de zogenaamde "psoriatica kroon"), op de hals, de oren;
 • schilferen bij psoriasis droog zijn, terwijl de SD-schalen meer vet;
 • meer intense jeuk is waargenomen in DM;
 • u moet ook zorgvuldig te onderzoeken en de vraag van de patiënt op het onderwerp van laesies van de nagels en gewrichten, die spreken in het voordeel van de psoriasis ook een aanzienlijke impact hebben op de toekomstige behandeling van tactiek.

Ondanks enkele verschillen in de kliniek, is niet altijd klinisch mogelijk om onderscheid te maken tussen deze twee ziekten. Een grote hulp zijn bij het verstrekken van dermatoscopie.

Kenmerken van het klinisch beeld en de behandeling van de nagel psoriasis?

Dit is een nuttig instrument voor de beoordeling van psoriasis van de hoofdhuid, vooral in het milde en matige vormen zijn moeilijk klinische beoordeling. Dermatoscopie helpt in het begin van de opsporing, de differentiële diagnose, follow-up en de screening. Het houdt rekening met de oppervlakte van de hoofdhuid aangetast door psoriasis, de aanwezigheid en de morfologie van vasculair patroon, erytheem, en peeling.

Dermatologisch psoriatische laesies zonder schil worden gekenmerkt door de verschijning van de "rode stippen", die zijn lussen van de bloedvaten van de papillaire dermis, verwijde op de achtergrond van acanthosis en ontsteking psoriatica.

Je moet ook niet vergeten over de mogelijkheid van een combinatie van psoriasis en diabetes bij dezelfde patiënt, sommige auteurs ook combineren met bijvoorbeeld een Algemene term als "sebopsoriasis". In sommige gevallen van diabetes kan worden voorafgegaan door psoriasis of deze Staten naast elkaar kunnen bestaan. Het uiterlijk van psoriasis kunnen ook optreden als gevolg van het Koebner fenomeen tegen de achtergrond van de letsels van de huid van de SD.

Psoriasis hoofdhuid en haaruitval

Een veel voorkomende klacht bij patiënten met psoriasis van de hoofdhuid haaruitval, maar de oorzaak van de meeste van deze gevallen is het verlies van haar, veroorzaakt door trauma ' s die veroorzaakt worden door jeuk van de laesies (tractie alopecia).

Dus hebben we geanalyseerd de status van 47 patiënten met psoriatische alopecia: de follow-up-periode van 41 patiënten werd 7 jaar, 34 patiënten (83%) had een groei van het haar bij de eliminatie van psoriatische laesies. Rapporten van telogene effluvium zijn niet direct in verband met psoriasis.

Dermatologische status:

De behandeling van psoriasis
 • de waargenomen afname in dichtheid en dunner wordend haar met gebieden van alopecia, meer uitgesproken in de Centrum-pariëtale regio van de hoofdhuid;
 • het ontbreken van de folliculaire mond;
 • erythemateuze-infiltratieve laesies met een peeling.

Dermatoscopic tekenen van psoriatica littekens alopecia, zijn meestal de volgende: is de aanwezigheid van interfollicular twisted rode lussen kenmerk van PWCG, in de afwezigheid van de folliculaire openingen. Postolatii of de groei van het haar bundels werd niet waargenomen.

Horizontale segmenten van de biopsie monster als PWCG tonen:

 • sebaceous klieren waren niet zichtbaar, echter, had scheiden en de spier-het opheffen van de haar, en ook werden waargenomen perifollicular fibrosis;
 • analyse van de vertical slice toonde epidermale veranderingen compatibel met psoriasis, milde chronische inflammatoire infiltreren rond de bloedvaten en zweetklieren, begeleid door de vorming van fibreus bundels;
 • bij dermale-epidermale niveau, een inter-laag wijzigingen of laesies van de folliculaire epitheel werd niet waargenomen.
 • De verkregen resultaten van de biopsie wanneer PWCG in overeenstemming met littekens alopecia, begeleid door psoriasiform epidermale veranderingen.

Psoriasis en secundaire littekens alopecia

De meest voorkomende factoren die samenhangen met de ontwikkeling van psoriatica littekens alopecia, zijn hoog, de duur van de ziekte en de ernst van de psoriasis.

In de veronderstelling dat deze veranderingen in de verschillende graden, gemeenschappelijk voor alle lymfatische littekens alopecia, we hebben reden om te geloven dat psoriatica alopecia is een secundaire klinische wijziging van een primaire proces en is niet uniek histopathologische voorwaarde.

Is er een hoge frequentie van voorkomen van deze complicatie, is niet bekend, daarom, om te voorkomen dat de voortgang in de ontwikkeling van littekens alopecia, is het noodzakelijk voor een optimale controle van psoriatica ontsteking.

Psoriasis op de top van het hoofd

Psoriasis en haargroei

Waarnemingen tonen aan dat de volgorde van de gebeurtenissen in psoriasis gecorreleerd met de activering van anagenic haargroei. Gezien een opvallende analogie tussen de kinetiek van de epidermale cellen bij psoriasis en proliferatie van keratinocyten van het haar matrix tijdens de anagene fase.

De analogie tussen Koebner fenomeen en de hervatting van de anagenic groei, d.w.z. de wondgenezing. Twee verschijnselen hebben dezelfde "triggering" mechanisme.

Een unieke methode van behandeling van psoriasis laser?

Het is gezien dat klinisch actieve psoriasis remt alopecia androgenetica (HA). Het op grote schaal verspreiden van psoriasis op de hoofdhuid stopt bij de grens van de haard HA. De gelijktijdige groei van het haar en psoriasis op het hoofd, kunnen optreden na contact met immunotherapie met HA. Het fenomeen Reinbek het tonen van de normale haargroei in psoriatische laesies met een gelijktijdige HA.

Factoren die bepalend zijn voor de keuze van de therapie voor psoriasis

 • leeftijd;
 • type van psoriasis;
 • de mate van schade, de aard en de lokalisatie van de letsels;
 • vorige therapie;
 • comorbiditeit.

Groep van geneesmiddelen voor de topische behandeling van psoriasis:

 • topicale glucocorticoïden;
 • analogen van vitamine D3;
 • actuele calcineurin-remmers;
 • keratolytische;
 • anderen (retinoïden, kruidenpreparaten van teer, een combinatie van medicijnen).

De behandeling van psoriasis van de hoofdhuid

Met de nederlaag van de huid van de hoofdhuid is toegewezen aan de lotion 1 keer per dag, en dat heeft anti-inflammatoire, exfoliërende werking.

Bij een matige inflammatoire verschijnselen en lichte peeling aanbevolen shampoo en lotion 1-2 keer per dag totdat het verdwijnen van de klinische verschijnselen.

Psychosomatiek: psoriasis is een fysieke reflectie van psychische problemen?

Op het moment het meest gebruikt in de behandeling van psoriasis ontvangen lichttherapie methoden met het gebruik van ultraviolet (UV) - B spectrum (280 tot 320 nm). Het effect van de toepassing van lichttherapie is gebaseerd op de anti-inflammatoire, immunomodulerende en groeiremmende werking ervan.

Lichttherapie wordt gecombineerd met topische middelen, en kan ook worden gebruikt als monotherapie of ondersteunende behandeling.

Voor het meest effectieve gebruik van lichttherapie op de huid van de hoofdhuid, er zijn apparaten die geoptimaliseerd zijn voor de zone. Dergelijke apparaten uitgerust met een kam of de optische vezels, die bijdragen aan een soepele penetratie van UV-stralen op de hoofdhuid.

Het algoritme lichttherapie PWCG

Voordat de cursus van fototherapie het is aanbevolen te bereiden op de hoofdhuid met het gebruik van keratolytische als rijke peeling aanzienlijk kan verminderen de effectiviteit van de therapie.

Het is belangrijk om te onthouden dat verzachtende middelen kunnen niet gebruikt worden onmiddellijk voorafgaand aan lichttherapie, omdat ze een belemmering vormen voor de toegang van stralen op de huid. Echter, zij kunnen en moeten worden gebruikt na elke sessie van lichttherapie, omdat de UV-stralen bovendien drogen de huid.

Lichttherapie UVB-311 nm is toegewezen 2-4 keer per week, 20-30 procedures voor de cursus.

Na een intensieve behandeling, in sommige gevallen, het juiste gebruik van ondersteunende therapie 1 keer per week.

De rol van de basic skin care bij patiënten met PWCG:

 • voorbereiding voor de behandeling;
 • het verbeteren van de efficiëntie van de therapie;
 • vermindering van de duur van de behandeling en de eisen van de "actieve behandeling", inclusief het gebruik van TKS;
 • verlenging van de periodes van remissie, het verminderen van het aantal exacerbaties per jaar;
 • de verbetering van de huid en de prognose in het Algemeen.

Therapie optimalisatie kan worden bereikt door het gebruik van keratolytische, verzachtende, anti-schimmel.

 1. Keratolytische is een belangrijke stap in de behandeling van psoriasis. Dit is de juiste voorbereiding van de huid voor therapeutische behandelingen. De samenstelling van de keratolytische rechtsmiddelen bevatten meestal: ureum (10-30%), salicylzuur (2-5%), melkzuur, glycolzuur en andere organische zuren, alpha-hydroxy zuren en hun derivaten (cloimid).
 2. Verzachtende middelen - is in staat te herstructureren met water lipidnuu de mantel en de epidermale barrière, deze stoffen nodig is in de therapie voor continu gebruik keratolytische remedies.
 3. Anti-schimmel - wordt gebruikt voor de aanpassing van de hoofdhuid (shampoos en lotions ketoconazol, zink verbindingen, enz.
Psoriasis op het hoogste deel van de

In de behandeling van psoriasis kan een succesvolle anti-psoriatische kruidengeneeskunde. Haar succes, meestal gebaseerd op een combinatie van gevoelige methoden van huidschilfering, hydratatie en herstel van de hoofdhuid.

Gezien de bijzonderheid van de ziekte-specifieke keratolytische behandelingen kunnen worden uitgevoerd in de modus van 2-3 keer per week tot één keer per maand.

Op de achtergrond van een crisis van de symptomen, de intensiteit van de keratolytische therapie kan worden verminderd.

Van moisturizers die ook kan worden gebruikt op de huid van de hoofdhuid, is het beter om de voorkeur geven aan gel formuleringen of emulsies.

Voor de hoofdhuid van de meest gebruikte vormen gevoelige shampoos (shampoo), olie en voedende maskers, balsems, oliën, haar, lotions die hebben een lage zuurgraad (minder dan 5,5).

Gerechtvaardigd tactieken gebruiken hydraterende maskers na het wassen.

Systemische therapie PWCG

De indicatie voor systemische therapie bij psoriasis is een niet-effectieve topische behandelingen en lichttherapie, evenals de betrokkenheid van de kritische anatomische gebieden. De noodzaak voor systemische therapie bij de lokalisatie van het pathologische proces alleen op de hoofdhuid komt zelden voor.

Maar, ondanks de beschikbaarheid van doeltreffende moderne methoden van topische behandeling en lichttherapie is niet altijd mogelijk om de gewenste therapeutische effect.

Gezien de zeer significant effect van de laesie van de hoofdhuid op de kwaliteit van leven in de botterik gevallen van psoriasis, overweeg systemische therapie, het bespreken met de patiënt de verwachte voordelen en de mogelijke risico ' s.

Systemische medicijnen voor psoriasis zijn de volgende groepen:

 • retinoïden;
 • cytotoxische geneesmiddelen;
 • immunobiological voorbereidingen.