Wat is psoriasis

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidziekte gepaard met het uiterlijk van een rood-roze huiduitslag en peeling van de huid.

wat is psoriasis

De term psoriasis middel van een jeukende huid. Dit zijn de symptomen het meest duidelijk kenmerkend zijn voor dit probleem van de niet-overdraagbare ziekten van de huid. De huid celdeling optreedt bijna dertig keer sneller. Omdat ze geen tijd hebben om te rijpen volledig, intercellulaire contacten zijn verloren. Dit leidt tot de vorming van karakteristieke schalen. Betrokken in een pathologisch proces en het immuunsysteem van het lichaam: beschermende elementen zijn gericht tegen de eigen cellen die veroorzaakt chronische ontstekingen in de laesie. Beschrijven We in meer detail in op de vraag wat is psoriasis en hoe het te behandelen.

Vormen van psoriasis

Er zijn vele classificaties van psoriasis, die gebaseerd zijn op de ernst van de aandoening, de aard van de letsels, de lokalisatie van de letsels, enz. meestal worden de volgende ziekten:

 1. Plaque (vulgaris) is een groot deel van alle vormen van psoriasis. Het wordt gekenmerkt door de verschijning van de traditionele platen bedekt met wit-grijs schalen.
 2. Psoriasis guttata is de tweede meest voorkomende, en is gediagnosticeerd in elke tiende van de patiënt. Er zijn veel en relatief kleine uitbarstingen met schubben op de gehele oppervlakte van het lichaam.
 3. Pustuleuze variant wordt gekenmerkt door de vorming van puistjes.
 4. In Palmar-plantaire psoriasis elementen bevinden zich op de respectievelijke delen van de huid.
 5. Exsudatieve variant verschilt in dat de schalen zijn geïmpregneerd met een gelige vloeistof lekt uit het lichaam. Vanwege dit, ze klonteren samen en van kleur veranderen.
 6. Erythroderma is een ernstige vorm van de ziekte, omdat het beïnvloed bijna de hele huid oppervlak en het optreden van systemische reacties (koorts, gezwollen lymfeklieren, schending van het bloed).
 7. Psoriatische artritis wordt gekenmerkt door gezamenlijke betrokkenheid.

Stadia van pathologisch proces zijn er te onderscheiden progressieve, stabiel, en een verslechtering van psoriasis.

De symptomen van psoriasis

Meestal, wanneer de ontwikkeling van psoriasis op het oppervlak van de huid wordt gekleurd, bekleed met grijs-witte schubben, die gemakkelijk van elkaar gescheiden door aanraking. Dit symptoom geassocieerd is een andere naam voor de ziekte psoriasis.

Lokalisatie van de laesies

Als een regel, veranderingen van de huid, die is gelegen op de extensor oppervlakken (ellebogen, knieën) van de grote gewrichten. Favoriete lokalisatie is de grens van de hoofdhuid, en de plaatsen, die voortdurend worden blootgesteld aan trauma of wrijving. Echter, deze eigenschap kan niet worden beschouwd als diagnostisch criterium, aangezien atypische vormen van lichen schilferige beïnvloed en andere oppervlakte van de huid.

psoriatische plaques

Kenmerken van de plaques

De grootte van de laesies kan verschillend zijn. De primaire elementen worden beschouwd als kleine bultjes van helder rood of bruin van kleur. Na verloop van tijd, hun grootte toeneemt, ze hebben ook de neiging om te fuseren. In 90% van de gevallen tekenen van psoriasis zijn de onderwijs-standaard van de plaques, die worden gekenmerkt door de triade:

 1. Stearinezuur plek wordt gekenmerkt door het eenvoudig verwijderen van grijs-witte schubben, die lijkt op de vormgeving van de spaanders van een kaars.
 2. Als u doorgaat met het schrapen van de oppervlakte van de plaque, dan is de verwijdering van alle schalen verschijnt een dun wit film genaamd de terminal.
 3. Symptoom bloed dauw kan detecteren wanneer u de terminal beschermers. Schade aan de papillen van de huid zal zich niet overmatig bloeden en infuus.

Er zijn een aantal nominale symptomen van de ziekte:

 1. Psoriatische laesies worden weergegeven in gebieden die zijn blootgesteld aan trauma (wrijven, krabben, enz.). Het is kenmerkend voor de gevorderde stadia van de ziekte.
 2. Onderwijs bleke ring rond de nieuw gevormde papels, niet bedekt met schubben. Het is een soort van vasculaire reactie en wijst op een verdere progressie van de ziekte.

Deze symptomen van psoriasis vaak helpen bij het onderscheiden van de ziekte van andere soortgelijke dermatosen flow.

Andere symptomen

In aanvulling op de huid als psoriasis invloed nagels, haren en gewrichten en interne organen. Wijzigingen in de nagel plaat begint met de Stichting en worden gekenmerkt door hyperkeratose onder de nagels. In de toekomst, het oppervlak heeft strepen, en vormden de putjes (een symptoom van een vingerhoed). Psoriatische artritis begint met de vernietiging van de kleine gewrichten, gepaard met pijn en verschijnselen van ontsteking.

Voor het ontnemen van de karakteristieke jeukende schilferige huid. Wat resulteert in de vorming van krassen, oppervlak scheuren en de neiging tot bloeden. In plaatsen van een trauma kan vermenigvuldigen pathogene microben, die leiden tot secundaire infecties en de ontwikkeling van dermatitis.

Oorzaken van psoriasis

Niet-besmettelijke karakter van de ziekte werd opgericht in de 19e eeuw. Sinds die tijd voortdurend voerde tal van onderzoeken naar de oorzaken van psoriasis. Echter zoals met de meeste systemische ziekten, bij het vinden van één enkele reden, nog steeds niet. Er zijn verschillende theorieën, die elk hun wetenschappelijke bevestiging:

oorzaken van psoriasis
 • Het immuunsysteem van de theorie dat de ziekte is het resultaat van verschillende stoornissen van het immuunsysteem. De verwachte ontwikkeling van de auto-immune reactie, wat resulteert in een dikkere huid hoopt een groot aantal T-lymfocyten. Dit leidt tot een chronische ontsteking en verdikking van het getroffen gebied. De theorie wordt bevestigd door het feit dat biopten van psoriatische plaques kan worden gedetecteerd met een hoge concentratie van immuun cellen, evenals het feit dat de ziekte is sterk beïnvloed door het gebruik van het immuunsysteem van drugs.
 • De erfelijke factor is geassocieerd met aangeboren aandoeningen van genetisch materiaal. Wetenschappers hebben ontdekt verschillende DNA-regio ' s, een mutatie die kan optreden bij patiënten met een schilferige ringworm. Deze genen zijn verantwoordelijk voor de rijping van de afweercellen (T-lymfocyten). Dus als ze breken de kans op psoriasis is aanzienlijk toegenomen. Als de ouders lijden aan deze ziekte, het risico van dermatose bij kinderen is 50% hoger.
 • Genetische theorie is vergelijkbaar met de erfenis, maar in dit geval worden beschouwd genen mutatie kan op elke leeftijd voorkomen.
 • Endocriene factor wordt bevestigd door het feit dat de meeste patiënten met psoriasis zijn er wijzigingen in de endocriene organen (hypofyse, pancreas en de schildklier). Daarnaast zijn deze patiënten vaak aanwezig schending van de synthese en de uitscheiding van melatonine. Ook kan de ziekte hebben geslacht hormonen.
 • Stress en shock kunnen leiden tot het ontstaan van de ziekte of de verergering van zijn klachten. Door het vrijkomen van bloed hormonen begint een serie van biochemische reacties die leiden tot een schilferige uitslag op de huid.
 • Exchange theorie is gebaseerd op het feit dat wetenschappers hebben verhoogde niveaus van lipiden bij patiënten met psoriasis. Daarnaast is tijdens exacerbaties van de ziekte veranderd stikstof metabolisme en verhoogt het algehele niveau van de gifstoffen in het lichaam.

In feite, alle oorzaken van psoriasis kunnen in twee groepen worden ingedeeld:

 • overtreding van de deling van huidcellen;
 • wijzigen van het immuunsysteem.

Alle externe factoren (milieu, stress, verwondingen) alleen maar verergeren van de ziekte, maar kan niet fungeren als een enkele oorzaak.

Kwaliteit van leven bij patiënten met psoriasis

Samen met andere chronische aandoeningen, psoriasis kan aanzienlijk effect hebben op de kwaliteit van leven van patiënten die ervaring kan van zowel lichamelijke als psychische klachten. Er zijn vaak problemen met de werkgelegenheid en de sociale aanpassing. Dus, soms intense jeuk interfereert met de normale rust, en plaques op de handen kunnen beperken prestaties.

Het is vooral moeilijk overgedragen schilferige uitslag op de hoofdhuid. Dit is te wijten aan het feit dat deze plaques leiden tot een aantal afwijzing, zodat de patiënten worden gesloten, het kan zelfs een sociale fobie.

Stress als gevolg van ontevredenheid over hun uiterlijk, constante pijn of jeuk, en immuun aandoeningen die vaak leiden tot de ontwikkeling van psychische stoornissen (verhoogde angst, depressie, sociaal isolement). Slechts een kwart van de patiënten met psoriasis niet het gevoel psychologische ongemak van de overige patiënten is de ziekte een ernstige belemmering voor het normale leven.

Onder de symptomen van psoriasis, die verergeren de kwaliteit van het leven, de jeuk van de huid, in de tweede plaats – gezamenlijke pijn bij artritis psoriatica.

methoden van behandeling van psoriasis

Methoden van behandeling van psoriasis

Het begrijpen van wat is psoriasis, heb je een beter idee van de mogelijke methoden van behandeling. Als een chronische ziekte, dan om het te genezen. U kunt echter sterk verminderen van de toestand van de patiënt, het verminderen van de klinische verschijnselen. In het kader van een geïntegreerde benadering van therapie schilferige huiduitslag is het gebruik van medicijnen en fysiotherapie technieken. Er zijn ook mensen die het advies om te helpen omgaan met het probleem.

Drugs en psoriasis

Bij deze ziekte de meest populaire producten voor uitwendig gebruik. Hun samenstelling kan bestaan uit meerdere onderdelen, die het voorkomen van een overmatige deling van de huidcellen en verzachten en verminderen jeuk. Namen van de medicijnen zijn verschillend, maar ze bevatten vaak de volgende stoffen:

 1. Glucocorticosteroid hormonen, die de ontsteking te verminderen en de remmen van de reactiviteit van het immuunsysteem. De lokale toepassing van de hormonen hebben een minder uitgesproken systemische effecten.
 2. Vitamine D is een onderdeel van een groot aantal geneesmiddelen voor lokaal gebruik. De grootste werkzaamheid voor de behandeling van psoriasis wordt weergegeven in combinatie met UV-straling.
 3. Teer wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van letsels gelegen in de regio van de hoofdhuid.
 4. Geactiveerd zink snel vermindert roodheid en jeuk. Dit onderdeel is vrijwel onschadelijk voor het lichaam.

Onder drugs voor de systemische behandeling van psoriasis zijn:

 • corticosteroïden, zoals het reguleren van de stofwisseling en het elimineren van de ontsteking, maar ze hebben een aparte syndroom;
 • cytostatica remmen de celdeling van de opperhuid, maar samen met die het immuunsysteem verzwakken, en vertragen de regeneratie van andere weefsels;
 • immunomodulatoren bijdragen aan de normalisering van de immunologische reacties, maar hun doeltreffendheid is niet volledig begrepen;
 • niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen alleen het verminderen van de ernst van de jeuk en ontsteking, maar hebben geen effect op de primaire wijzigen.

Vitaminen en anti-allergische medicijnen worden gebruikt in aanvulling op de belangrijkste therapie. Aangezien er geen echt doeltreffende geneesmiddelen voor de bestrijding van psoriasis, wordt voorgeschreven in combinatie met fysiotherapie.

Fysiotherapie

Onder de meest gebruikte procedures voor de behandeling van systemische ziekte psoriasis, het toewijzen van de volgende:

 1. Leech therapie waar bloedzuigers worden gebruikt. Het verbetert de bloedsomloop en normaliseert de immuunrespons.
 2. Vis-arts, die broedt in de thermale bron, helpt patiënten om duidelijk de huid van letsels. Tijdens deze behandeling worden deze vissen letterlijk eten het oppervlak lagen van de plaques op de huid, ondergedompeld in water.
 3. Cryotherapie, waarbij de patiënt centraal wordt gesteld voor een aantal minuten in een kamer met een temperatuur van -1300 mate. Na de procedure aanzienlijk vermindert jeuk en verdwijnen de verschijnselen van ontsteking en oedeem.
 4. PUVA-therapie combineert fototherapie en chemotherapie. Na de introductie van het geneesmiddel, die hoopt zich op in de cellen met een hoog vermogen om te regenereren, wordt de patiënt bestraald met het licht. De laatste heeft een bepaalde golflengte en helpt bij het activeren van de fotosensibilisator. Zo kan men het bereiken van de selectiviteit van de effecten.

Soms in de behandeling van psoriasis is het effectieve gebruik van homeopathische middelen of folk remedies.

folk remedies voor psoriasis

Folk remedies voor de behandeling van psoriasis

In de volksgeneeskunde er zijn veel recepten voor middelen, zowel voor lokaal gebruik en voor gebruik binnen.

U kunt het koken van de zalf en zet het op de top van de plaques. De meest populaire zijn de volgende recepten:

 1. Mix celandine en reuzel (1:5), krijgen we een effectief rechtsmiddel.
 2. Maal de bloemen van meadowsweet en meng ze met vaseline (1:1). Vervolgens verhit tot 900 graden en afgekoeld zijn. Het opslaan van de zalf is niet een lange tijd, dus het is het beste om te koken in kleine porties.
 3. Om verbinding te maken met reuzel, hars en bijenwas, warmte op het vuur, onder voortdurend roeren. Voeg dan de vitamine A uit de apotheek.
 4. Zalf van elecampane helpt met verergering van de ziekte.

Traditionele geneesmiddelen voor opname zijn meestal gericht op het behoud van de immuniteit en het verminderen van de ontsteking en jeuk:

 1. Kvas van havermout wordt bereid uit 700 g van graan, drie liter water en de vijf grote eetlepels suiker. Dit alles moet bezielen voor twee dagen.
 2. De infusie van laurier is oraal in te nemen voor 100 ml.
 3. Voor het bereiden van een tinctuur van de toppen van de Sophora, is het noodzakelijk om 500 ml wodka en 50 g droge grondstoffen, en vervolgens in een maand in een donkere plaats. Neem een theelepel.
 4. Een afkooksel van venkel zaden helpt bij het verwijderen van acute symptomen, en heeft ook een licht kalmerend en rustgevend effect.

Patiënten die lijden aan psoriasis, wat is het voor een ziekte die je niet meteen begrijpen. Maar op de achtergrond van de chronische, frequente exacerbaties, constante jeuk en een groot aantal laesies, ze hebben vaak last van psychische klachten. Vaak eindigt dat in een depressie en sociale fobie. Daarom is in de behandeling van psoriasis is dus belangrijk aandacht te besteden niet alleen om opheffing van de symptomen en de normalisering van het immuunsysteem en psychologische toestand van de patiënt.